Beyaz Baston Haftası

Beyaz renk birçok açıdan sembolik bir renktir. Hem saflığın ve temizliğin rengiyken hem de mecazen aydınlığın, yani görmemizi sağlayan ışığın rengidir. Bu açıdan bakıldığında beyaz renk alışkın olduğumuz ve bu yüzden dikkat etmediğimiz için fark etmekte zorlandığımız bir renk olsa da esasında oldukça anlamlı bir günün de sembolüdür.

Her yıl Ocak ayının ikinci haftası (7-14 Ocak) Beyaz Baston haftasıdır. Gün içerisinde zaman zaman rastladığımız ancak ne anlama geldiğini tam olarak bilmediğimiz beyaz bastonların oldukça etkileyici bir hikayesi de var.

”Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.”

Görme engelli insanlara karşı daha duyarlı olmamız için bu hikayeyi sizinle paylaşmak istedik.

Referans: http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/onemli_gun/korler.asp

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir