Mutlu olmanın en güzel yolu: Yardımlaşma

Yardımlaşma, destek olma, dayanışma gibi tanımlar bazı insanların hayatında önemsiz bir rol oynamakta. Halbuki bu tanımları hayatının bir parçası haline getirdiğinde gerçekleşecek değişimin farkında mısın? Yardımlaşma, özellikle aile içi dayanışma ile birlikte akrabalık ve komşuluk ilişkileri çerçevesinde var olan kavramlar. Bir çok inanışta ve dini kitaplarda yer alıyor. Hatta bir Çin atasözü der ki;

“Bir saat mutlu olmak istiyorsan, şekerleme yap.
Bir gün mutlu olmak istiyorsan, balık tut.
Bir yıl mutlu olmak istiyorsan, toprakla uğraş.
Ama bir ömür mutlu olmak istiyorsan, birilerine yardım et.”

Peki yardımlaşma neden bu kadar önemli?

Yardımlaşma dediğimizde sadece dünyadaki açlığı bitirmek gibi çok büyük durumlar aklına gelmemeli. Günlük hayatta farkında olmadan bile etrafındakilere yardımda bulunursun. Örneğin yolda kalmış birine yardım etmek, arkadaşın tatilde iken onun evcil hayvanına bakmak gibi bir çok şekilde karşına çıkar. Bunların dışında kendi isteğinle yaptığın, bir yardım kuruluşuna bağış yapmak veya kan bağışında bulunmak gibi çeşitleri vardır. Fakat geleceğimiz sonuç her zaman mutluluk. Son yıllarda yapılan pek çok araştırma, yardım içeren davranışların psikolojik sağlığa, olumlu duyguların gelişmesine ve mutluluğa büyük katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Örneğin bir ülkede yapılan bilimsel bir araştırmada, ekonomik krizinden sonra birçok ailede hem anne hem de baba işsiz kalmış, borçlar artmış ve her eve daha az para girmeye başlamış. O ülkede yaşayan 225 aile ile yapılan bir araştırma gösteriyor ki, zor zamanlarda birbirlerine destekte bulunan mahallelerin mutluluğu (örneğin birbirine borç veren, birbirinin çocuklarını kollayan), diğerlerine göre daha yüksek. Olumlu duygularda olan insanların paylaşmaya ve yardımcı olmaya daha meyilli olduğunu, bu çalışma bize açıkça gösteriyor.

Sonuç olarak bu ve benzer çalışmalara baktığımızda, araştırmacıların vardığı en önemli sonuçlardan birisi, yardımlaşmanın seni zor zamanlarda bile mutlu ettiği yönünde. Herkes için iyi hissetmenin çok önemli bir etkeni olan yardımlaşmayı yaşamın bir parçası haline getirebilmek, hem başkaları için fark yaratmak, hem de kendini daha mutlu hissetmek ve iç huzurunu bulmak adına etkili bir yaklaşım olabilir.

Hepsi birbirinden iyi ve faydalı birçok yardım kuruluşu var. Aralarından seçim yapabilmek çok zor. Ama nereden başlayacağını bilmiyorsan belki aşağıdaki resimlerden birine tıklayarak başlayabilirsin. Günün sonunda hangi kuruluş olursa olsun bir iyilik kıvılcımı oluşturmak en güzel olan yanı.

 

    

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Genel içinde yayınlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir