Sosyal Korkularımız Araştırmamız

Bu yazımızda geçmişte yaptığımız bir araştırmanın haber metnini yeniden paylaşıyoruz. Geçmişten bugüne olan değişimleri görmenin ilgini çekeceğini düşünüyoruz. Yazının altına yorumlarını bekliyoruz.

Günümüzde sosyal medya ilişkilerimizi oldukça etkiliyor. Çoğu insan bu durumdan şikayetçi olsa bile topluma ayak uydurabilmek için bu konuda hiç bir değişiklik yapamıyor.

Toplumsal ilişkilerin ön planda olduğu kültürümüzde insanlar arasındaki iletişim ve etkileşim büyük önem taşımaktadır. Gerek aile yapımız olsun gerekse çevremizdeki diğer insanlarla ilişkilerimiz, toplum olarak sürekli ve yoğun bir şekilde insanlarla temas halindeyiz. Bu durum, ülkemizde de hakim olan doğu kültürünün özelliklerinden biridir. Bir kaç örnek vermemiz gerekirse, ülkemizde komuşuluk ilişkisi diye bir şey vardır ve komşu olunan kişiye yeri gelince evin anahtarını bile teslim edilir. Bayram ziyaretlerinin aileler için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiyoruz bile. Peki, sosyal ilişkilerin bu kadar yoğun olduğu toplumumuzda, kendimizi insanlarla etkileşimde ne kadar rahat hissediyoruz?

Benderimki.com sitesi üzerinde yapılan araştırmaya Türkiye genelinde 78 ilden, çok çeşitli meslek grubu mensubu, 18 ile 71 yaşları arasında 3000 kişi katıldı.Gerçekleştirdiğimiz bu araştırma ile toplumumuzun dinamiklerine daha yakından baktık.

En Çok Çekindiğimiz Konular

Toplum olarak en çok çekindiğimiz konuların başında, hazırlık yapmadan bir toplantıda konuşmak zorunda kalmak geliyor. Her beş kişiden dördü, bu durumun oldukça rahatsız edici ve kaygı verici olduğunu söyledi. Kişiler böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarında, konuşmaktan kaçınmaya çalıştıklarını da ilettiler.

Kadın ve erkek arasındaki ilişkilerde daha çok muhafazakar bir yaklaşım izleyen toplumumuzda, karşı cinsle olan iletişimlerimizde pek rahat olmadığımız görüldü. Her beş kişiden üçü, fiziksel ya da duygusal bir ilişki amacıyla birine yaklaşmanın strese yol açtığını ve kendisini rahat hissetmediğini iletti. Bunun doğal sonucu olarak da birçok kişi ilgi duyduğu kişi ile iletişime geçemediğini belirtti.

En çok çekindiğimiz ve kaçındığımız bir diğer konu ise insanların önünde konuşmak. Çevremizdeki tüm insanların ilgilerinin kendimize yoğunlaştığı bu gibi durumlarda, araştırmaya katılan kişilerin yarısından fazlası bu gibi durumlarda tedirginlik yaşadığını, kendini rahat hissetmediğini ve bu durumlardan kaçındığını belirtmiştir.

Kendimizi Rahat Hissetmediğimiz Diğer Konular

Araştırmaya katılan kişilerin yarısında, yetkili veya yönetici konumundaki kişiler ile konuşmanın kendilerinde gerginliğe yol açtığı ve mümkünse konuşmama yolunu tercih ettiği görüldü.

İlginç sonuçlardan biri, her beş kişiden birinin eğlence amacıyla düzenlenmiş bir partiye gitmekten çekindiği sonucu oldu. Eğlence amaçlı da olsa kişiler bu ortamlarda kendilerini pek rahat hissetmediklerini ve bu nedenle de partiye katılamayabileceklerini söyledi.

İnsanların yarısı, bilgi ve yetenek ölçen sınavlara girmenin kendilerinde stres ve kaygıya yol açtığını belirtti. Bu tarz sınavlardan kaçınan kişilerin oranı ise sadece üç kişiden biri olarak ortaya çıktı. Kaçınma eğiliminin daha az olmasının nedeni ise bu tarz sınavlara girmenin bir bakıma zorunlu olması.

Kişiler arasındaki etkileşimin önemli ve fazla olduğu toplumumuzda, karşısındaki kişinin gözlerinin içine bakılmasının pek tercih edilmemesi ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç. Her üç kişiden biri, karşısındaki insanın gözlerinin içine bakarken kendini rahat hissetmediğini ve bundan kaçındığını belirtti.

Her dört kişiden birinin aldığı ürünü iade etme konusunda tereddüt ettiği, bu gibi durumlarda kendisini rahat hissetmediği görüldü. Bu durum, birçok konuda tüketicinin çıkarlarını ön planda tutan ve isteklerini haklı bulan tüketici haklarının pek fazla kullanılmamasının da bir göstergesi olabilir.

Toplum önünde konuşma, beğenilmeyen ürün iadesi, kadın-erkek ilişkileri, hepsinin ortak bir özelliği var ve bunların çoğu bizler için birer sorun gibi görünüyor. Bu durum günden güne bizim için zorlaşıyor mu yoksa kolaylaşıyor mu? Peki Türkiye bu konuda tam olarak ne düşünüyor. Detayları yazımızda okuyabilirsin.

Araştırmamızın sonuçları aşağıdaki medya kuruluşlarında yayınlandı.

Haberleri görüntülemek için aşağıdaki logolara tıklayabilirsin.


İnternet’te Ben derim ki…

Site link
Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir