Çalışan Memnuniyeti Araştırması

Hızlı ve anonim olarak çalışan memnuniyeti araştırmalarını bizimle yapabilirsiniz. 2009 yılından beri Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen firmalarının pazar ve kamuoyu araştırmalarını yürüttüğümüz online anket platformumuz ile çalışan memnuniyeti araştırmalarında sizlere yardımcı oluyoruz.

Peki çalışan memnuniyeti araştırması nedir ve neden önemlidir? Bunlar için yazımıza göz atabilirsin.

Endüstri 4.0 ve İnsan Faktörü

Son günlerde en çok duyduğumuz, konuştuğumuz terimlerden birisi Endüstri 4.0. Kimimiz bu kavramı derinlemesine araştırıp, detaylarına hakimken kimisi de genel hatlarıyla konuyu biliyor. En genel haliyle bu olguyu tanımlamamız gerekirse endüstride daha fazla robot kullanılması diyebiliriz. Yerleşik hayata geçilip, tarım toplumunun ortaya çıkışından itibaren insan kaynağının kullanım şekli Sanayi Devrimi’ nin de etkisiyle ciddi oranda farklılaşmış olsa da hiç bir zaman önemini yitirmedi. Fabrikalarda insanların yerini robotlar aldı, ancak bu robotları yapanlar ve çalışmalarını devam ettirmelerini sağlayanlar yine insanlar.

İş yerimiz ne kadar teknolojik olursa olsun uzun bir süre daha insanların iş ortamlarında olacakları ve işlerin yürütülmesi açısından önemli rollerde olacakları kesin. İş hayatındaki son 20 yıla baktığımızda şirketlerin “insan kaynaklarına” daha fazla önem verdiklerini, onların ihtiyaçlarını daha çok dinlediklerini, iş yerlerini, çalışma düzenlerini buna göre şekillendirdiklerini görüyoruz.

Peki günümüz çalışanları ne istiyorlar? Yıllar içinde istekleri ne doğrultuda değişiyor? En değerli kaynağımız olan çalışanlarımızı şirketimize nasıl daha bağlı hale getirebiliriz? İşte bu soruların ve daha fazlasının cevabını şirketlerde yapılan Çalışan Memnuniyeti Araştırması ile kolaylıkla bulabiliriz.

 

Çalışan Memnuniyeti Araştırması Neden Önemli?

Artan rekabetle birlikte kalifiye eleman bulma ve onu elde tutma günümüz iş dünyasının temel sorunu haline gelmiş durumda. Bununla birlikte firmaların fark yaratacakları işlere imza atabilmesinin, hedeflenenleri gerçekleştirebilmesinin ve piyasa paylarını artırabilmesinin yolu “mutlu ve kuruma bağlı çalışan” larından geçmektedir

Çalışanları mutlu olmayan, kuruma bağlılıklarını sağlayamamış şirketlerde, iş değişimlerinin yüksek olduğu gözlemleniyor. Bu durum da kurum imajını olumsuz etkiliyor, kurumun piyasadaki payını ve karlılığını azaltıyor. Hiç bir iş veren zaman ve para harcayarak eğittiği personelinin elinden kayıp gitmesini istemez.

Bir diğer konu da potansiyeli olan ama motive olmadığı için verim alınamayan çalışanlar. Hem en önemli kaynağımız olan çalışanlarımızı kaybetmemek, hem de onları motive ederek verimliliklerini artırma konusunda Çalışan Memnuniyeti Araştırması kilit rol oynuyor.

 

Peki Çalışan Memnuniyeti Araştırmasının Faydaları Neler?

  • Çalışanlarınız için iş yerini dört duvardan fazlası haline getirerek benimsemelerini sağlamak
  • Çalışan bağlılığına etki eden faktörleri belirleyerek çalışan bağlılığını artırmak
  • Çalışanların yöneticileri ve üst yönetim hakkındaki görüşlerini almak
  • Çalışanların kariyer planlarını öğrenmek
  • Kurum kültürünün çalışanlar tarafından nasıl algılandığını öğrenmek
  • Kurumdaki iyileştirme fırsatlarını belirlemek
  • Verimliliği arttırmak için aksiyon planı çıkarmak
  • Kurumdaki İK uygulamalarının (performans sistemi, ücret ve ödüllendirme sistemi vb.) etkinliğini ölçmek
  • Çalışanların motivasyonlarını artıracak noktaları belirlemek
  • Çalışanların eğitim ihtiyaçlarını belirlemek, bu doğrultuda eğitim planlarının oluşturulmasını sağlamak
  • Çalışanların kurumdan maddi ve manevi beklentilerini belirlemek
  • Çalışanların kurum imajı hakkında görüşlerini belirlemek

Yukarıda saydığımız çıktılar sadece buz dağının görünen kısmı. Periyodik olarak yapılan Çalışan Memnuniyeti Araştırmaları doğru değerlendirmelerden geçtikten sonra çok değerli bilgileri barındırmaktadırlar. Kurumun güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek, fırsatlar için aksiyon, tehditleri için önlem almasını sağlar. Şirkettin temellerinin sağlamlaşması için Çalışan Memnuniyeti Araştırmaları’ nın düzenli olarak ve tarafsızca yapılması oldukça önemlidir.

Araştırma yapıldıktan, veriler toplandıktan ve yorumlandıktan sonraki aşama ise en önemli basamaktır: Sonuçlar doğrultusunda aksiyon almak. Çalışan Memnuniyeti Araştırması’nın bu aşamasında üst yönetime, yöneticilere ve insan kaynaklarına ciddi sorumluluklar düşmektedir. Çalışanların düşünceleri doğrultusunda kurum süreçleri gözden geçirilmeli, kimisi gerekiyorsa tamamen ortadan kaldırılmalı, değiştirilmeli, kimisi güncellenmeli ya da iyileştirilmelidir.

Mutlu çalışanlar aynı zamanda motive, işine odaklanmış, çalıştığı yere kaktı sağlayan bireylerdir. Şirketinizin çalışanlarınızın gözünden nasıl göründüğünü merak ediyor musunuz? Yoksa siz zaten düzenli olarak şirketini çalışanlarının ağzından dinleyenlerden misiniz?

 

Bizimle Çalışın

Çalışanlarınızın sesini duymak, şirketinizin koridorlarında neler fısıldanıyor öğrenmek için Çalışan Memnuniyeti Araştırması yapmak isterseniz biz bir tık uzağınızdayız. Araştırmanızı online olarak yaparak hem zamandan hem de bütçenizden tasarruf edebilirsiniz. Bilgi almak için tıklayın

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir