Kadın ve Erkek Eşitliği

Merhaba sevgili Ben derim ki… ailesi!

17-29 Nisan 2019 tarihleri arasında 1439 kişinin katıldığı, ‘Kadın-Erkek eşitliği’  anketimizin sonuçlarına siz de bizim kadar hayret edeceksiniz.

Kadın-erkek eşitliğiyle ilgili mini anketimizde cevapları paylaşmadan önce sizin de fikirlerinizi merak ediyoruz… Ev işlerinde sorumluluk kadına mı, erkeğe mi ait olmalıdır? Peki ya para kazanmak kimin sorumluluğudur?

Yıllardır hemfikir olunamayan bu soruların cevapları anket sonuçlarıyla birlikte yazımızda saklı.

 

Anketimizin ilk sorusu ev işlerinde sorumluluğun kime ait olduğuydu.

Bu soruya verilen yanıtlara göre, katılımcıların çok önemli bir kısmı sorumluluğun paylaşılması gerektiğini savunuyor. Katılımcılardan %2′ si sorumluluğun erkeğe ait olduğunu belirtirken, %11′ i de kadına ait olduğunu belirtmiş. Kalan %87 gibi büyük bir oran ise sorumluluğun paylaşılması gerektiğini belirtmiş. Erkeklerin %81’i ev işlerinde sorumluluk paylaşılmalı fikrini benimserken kadınlarda oran %92’ye ulaşıyor. Bu noktada kadınlar ev işlerindeki sorumluluğun paylaşılması gerektiği fikrini daha çok benimsemiş görünüyorlar 😊

 

Araştırmamızın ikinci sorusu para kazanmanın kimin sorumluluğu olduğuyla ilgiliydi.

Ülkemizdeki geleneksel aile yapımız babamızı para kazanan, annemizi de ev işleriyle ilgilenen kişiler olarak ön plana çıkarıyor. Büyük şehirlerde yaşamaya başlamamız, hem kadının hem de erkeğin eğitimli olması, maddi koşulların değişmesi geleneksel aile yapısı algısının değişmesinde rol oynamış görünüyor. Katılımcıların %25’lik kısmı para kazanmanın kadının sorumluluğu olmadığını düşünürken, %75’i ise para kazanma sorumluluğunun hem kadının hem de erkeğin sorumluluğu olduğunu düşünüyor.

Diğer bir çarpıcı sonuç ise, bekarların para kazanma konusunda sorumluluğu paylaşmaya daha istekli olması. Bekarların %80’i bu sorumluluğun paylaşılması gerektiğini düşünürken bu oran evlilerde %68’e düşüyor.

30 yaş altı katılımcıların %78’i para kazanmanın ortak sorumluluk olması gerektiğini belirtirken, 30 yaş ve üstü katılımcıların %70’inden daha azı bu fikri savunuyor. Bu da hayatın müşterek olduğuna yeni neslin daha çok inandığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir 😊

 

Araştırmamıza katılamamış olabilirsiniz ancak eğer yazımızı okuduysanız bu konudaki yorumlarınızı bekliyoruz. Sizce de hayat müşterek mi?

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir