Kardeş Olmak!

Merhaba benderimki.com ailesi!

Genellikle yazılarımıza bu sesleniş ile başlıyoruz ama bugün özellikle ‘aile’ kavramına değinerek başlamak istedik cümlelerimize.

Çocuk sahibi olurken ekonomik koşullar, iş yoğunluğu vb. faktörler ebeveynler için karar aşamasında ne kadar etkili olduğu bir gerçek. Ancak, çocuklarının kardeşi olması gerektiği düşüncesi de bir o kadar bu kararda etkili oluyor. Çocuğun sosyal becerilerinin gelişeceği, paylaşmayı daha erken yaşlarda öğreneceği ve her daim bir arkadaşa sahip olabileceği kanısı büyük aile olma isteğini kuvvetlendirebiliyor.

Biz de kardeşlik ve kardeşe sahip olmanın çocukları nasıl etkilediği konusundaki düşünceleri merak ettik ve sizlere sorduk. Araştırmamızı benderimki.com sitesi üzerinden, 23 Mayıs – 3 Haziran  2019 tarihleri arasında, Türkiye geneli 1921 kişinin katılımıyla gerçekleştirdik.

Belki de konuya bakış açını değiştirecek, seni şaşırtacak sonuçları okumaya hazır mısın? Öyleyse hadi başlayalım!

Kalabalık ailelerde büyüyen çocuklar daha mı mutlu?

Kalabalık ailelerin hoş sohbetlerine, kahkahalarına, upuzun yemek sofralarına, birbirleriyle olan bağlarına imrenmeyen yoktur diye tahmin ediyoruz. Peki geniş ailelere sahip çocuklar daha mı mutlu olurlar? Katılımcıların %54’ü kalabalık ailelerde büyüyen çocukların daha mutlu olduklarını düşünüyor.

Kardeşi olan çocuklar daha mutlu!

Pedagogların tek çocuk olmakla ilgili bilimsel düşüncelerini inceledik ve ilk 3 yaşa kadar ebeveynlerine fazlasıyla ihtiyaç duyan çocukların, 3 yaş itibariyle sosyalleşme becerilerinin hızlandığını öğrendik. Çocuklar bu yaş aralığında arkadaşa ihtiyaç duyuyor ve ev içinde bu rolü kardeşleri üstleniyor. Bu süreçte kardeşi olmayan çocukların, diğer yaşıt çocuklarla bir arada bulunmasının psikolojik gelişimde etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Sosyalleşme imkanı bulamayan çocuklar bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Kendilerini toplum içerisinde yeteri kadar ifade edemeyip, sevilmediklerini düşünüyor ve utangaç olabiliyorlar.

Bilimsel bilgiler bu şekilde. Peki, günlük hayatta ve bizim toplumumuzda durum nasıl ve biz kardeşlik konusunu nasıl değerlendiriyoruz?

Katılımcıların %96’sı kardeşi olan çocukların daha mutlu olduklarını söyleyip, kalabalık ailelerle ilgili sonucu desteklemiş oldular.

Araştırmaya katılan kişilerden, kardeşi olmayanların bu konudaki düşünceleri oldukça ilgi çekici. Kardeşi olmayanların %92’si kardeşi olan çocukların daha mutlu olduğunu düşünüyorlar. Bu gerçekten dikkate alınması gereken bir sonuç!

Kardeşi olmayan çocuklar daha içine kapanık!

Uzmanlar, sosyalleşme alanı sınırlı olan, yaşıtlarıyla vakit geçiremeyen çocukların daha içine kapanık olduğunu ve ebeveynlere bağlı kaldığını belirtiyor. Bu sebeplere bağlı olarak sorun çözme yetisi gerektiği kadar gelişemiyor. Kardeşi olan çocuklar daha çok sosyalleşebilme imkanı bulabildiği için bu olasılık düşüyor.

Peki halkımız kardeşi olan çocukların başka çocuklarla daha mı az iletişime geçme ihtiyacı duyduğunu düşünüyor? Kardeşi olmayan çocuklar daha mı içine kapanık olurlar?

Kardeşi olan çocuklar, başka çocuklarla daha az iletişime geçer diyenler %11’de kaldı. Kardeşi olmayan çocuklar daha içine kapanık olur diyenler ise %25. Oranlar arasında çok bir fark olmasa da yaygın kanı kardeşi olmayan çocukların daha içine kapanık olduğu yönünde görünüyor.

Kardeşi olan çocuklar paylaşmayı daha iyi biliyorlar!

Çocukların en büyük problemlerinden birisi oyuncaklarını paylaşmalarıdır. Peki kardeşi olan ve olmayan çocuklar arasında paylaşma konusunda bir fark var mı? Bu sorunun cevabını merak ettik ve üyelerimize sorduk. Katılımcıların %52’si kardeşi olanların, olmayanlara göre paylaşmayı daha iyi bildiklerini belirtti.

Ya kardeşi olmayan çocuklar? Kardeşi olmayan çocuklar da kardeşi olan çocuklar kadar paylaşmayı bilirler mi? Katılımcıların sadece %12’si kardeşi olmayanların, olanlara göre paylaşmayı daha iyi bildiklerini belirttiler. Ancak biliyoruz ki hoşgörüyle çocukların davranışlarını değiştirebilmek tamamen ebeveynlerin elinde 😊

Tek çocuk olmayı tercih edenlerin oranı %10!

Şu ana kadar verilen tüm cevaplar gördüğümüz kadarıyla kardeşe sahip olmanın daha mutluluk verici olduğu yönünde. Farz edelim ki seçim hakkın olacak ve istersen daha çok kardeşe sahip olabilecek, istersen de ailenin tek çocuğu olarak hayata gelebileceksin? Hangisini tercih ederdin?

Tek çocuk olmayı tercih ederdim diyenlerin oranı sadece %10. Bunun yanı sıra daha çok kardeşim olmasını isterdim diyenler ise katılımcıların %24′ ünü oluşturdu.

Araştırmamıza katılamadıysan yorumlarını aşağıya bırakabilir, düşüncelerini bizimle paylaşabilirsin. Sen de kardeşi olanların daha mutlu ve paylaşımcı olduğunu mu düşünüyorsun, yoksa tek çocuk mu olmak isterdin?

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Kaynaklar:

  • https://www.sabah.com.tr/bebegimvebiz/aile-ve-iliskiler/2017/11/30/tek-cocuk-avantaj-mi-dezavantaj-mi
  • http://www.pudra.com/anne-cocuk/cocuk-gelisimi/tek-cocuklu-aile-olmak-1000.htm
  • http://www.antalyaozelegitim.com/blog/psikolojik-degerlendirme-ve-danisma/tek-cocuk-sendromu.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir