Stresin En Büyük Nedeni Ekonomik Sorunlar

Merhaba sevgili Ben derim ki… ailesi.

Stres normalde sanılanın aksine düşmanımız değildir. Bir savunma mekanizmasıdır, vücudumuzun bizi tehlikeye hazır hale getirme biçimidir. Ancak sürekli olarak yüksek düzeyde stres ile başa çıkmaya çalışmak çok yorucu olabilir. Bu durum da birçok psikolojik soruna sebep olabilir.

Hayatımızda stres ne kadar yer alıyor, günlük hayatımızın ne kadarını işgal ediyor merak ettik ve üyelerimize sorduk. Araştırmamız 5 Temmuz ile 17 Temmuz 2019 tarihleri arasında, 2500 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Günlük hayattaki stres seviyesi

Anketimizde ilk olarak katılımcılara ne kadar mutlu olduklarını sorduk. Katılımcıların yarısı mutlu olduğunu belirtirken, 3’te 1’i kısmen mutlu olduğunu belirtti. Mutsuz olduğunu belirtenlerin oranı ise %16 oldu.

Katılımcılara günlük hayatta ne kadar stresli olduklarını sorduğumuzda yarısı kısmen stresli olduğunu belirtirken, katılımcıların 3’te birinden fazlası ise stresli veya çok stresli olduklarını belirttiler. Stresli olmadığını belirtenler ise katılımcıların yaklaşık 10’da birini oluşturuyor. Her gün trafikte, yolda, alışverişte ve daha birçok yerde karşılaştığımız insanların stres seviyesini düşündüğümüzde bu sonuç çok da şaşırtıcı gelmiyor maalesef. Sen ne dersin?

15 ile 30 yaş arasında günlük hayatlarında stresli hissettiklerini belirtenlerin oranı %56. 30 yaş üstündekilerde ise bu oran %22. Sence yeni neslin daha stresli olmasının sebepleri ne olabilir?

Stresli olma nedenleri…

Katılımcıların stresli hissetme nedenleri arasında en düşük olarak %5 ile trafik yer alıyor. Bunu %9 ile aile kökenli sorunlar takip ediyor. %12 duygusal sebeplerden ötürü stresli olduğunu belirtirken, %20 ise iş veya okul dolayısıyla stresli olduğunu belirtiyor. Ardından %22 ile katılımcılar gelecek kaygısı ile ilgili sorunlardan dolayı stresli hissettiklerini belirtiyor. Gelecek kaygısının 2. sırada yer almasının nedeni yine gençler. 15-30 yaş arasındaki kişilerin %26’sı gelecek kaygısı nedeniyle stresli olduğunu belirtti.

İnsanların en fazla stresli hissetmesine neden olan etken ise ekonomik sorunlar. Bunun sebeplerinden birisi de işsizlik oranının yükselmesi olabilir. TÜİK’in verilerine göre ülkemizde Nisan 2019 tarihinde işsizlik oranı %13 seviyesinde.1

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi doktor öğretim üyeleri Mine Göl Güven ve Nalan Babür’ün yürüttüğü “Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Çocukların Ailelerinde Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri” adlı, bir çok Avrupa ülkesinde ortak yürütülen projenin ilk sonuçlarına göre de en stresli anne baba Türkiye’de.2

Katılımcıların %45’i stresle başa çıkma konusunda bir şey yapmadığını belirtti. Eğer stresli olduğunu düşünüyorsan ve nasıl başa çıkacağını bilmiyorsan sana bir video önerebiliriz. Youtube üzerinde çok güzel içerikler üreten, dünyanın en iyi Youtube içerik üreticileri arasından “Youtube değişim elçisi” olarak ilk 6’ya giren Barış Özcan’ın “Stresle başa çıkmanın en iyi yolu” videosu ile başlayabilirsin.

İyi seyirler dileriz.

Bizi daha yakından takip etmek için:

Kaynaklar;

  1. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30684
  2. https://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/turkiyede-aileler-stres-sampiyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir