Milenyum Çağının Arabaları

Merhaba değerli benderimki ailesi!

Eskiden araba alacağız diye uğraş verir, çalışır didinir alınca da rahata erişirdik. Şimdi araba almak yetmiyor. Deposunu doldurabilmek de önemli bir mesele haline geldi. Durumun farkında olan otomobil sektörü de hem yakıt tüketimini azaltmak hem de araçların performansını arttırmak için kolları sıvadı.

Günümüzde benzin, mazot vb… yakıt türleri yavaş yavaş tarihe karışıyor. Sürdürülebilir enerji kavramını destekleyen, doğa dostu araçlar üretiliyor. Hybrid, elektrik, güneş enerjisi ve su ile çalışan yeni nesil araçlar diğerlerinin yerini almaya başladı.

Yeni çağın arabaları hakkında toplumumuzun görüşlerini merak ediyorsan; 16-26 Temmuz tarihleri arasında, 15 yaş üzeri, Türkiye geneli 2500 kişinin katıldığı anketimizin sonuçlarını yazımızda paylaşıyoruz!

Özellikle son 10 yıldır araçların ve yakıt türlerinin büyük bir değişim içine girdiğini düşünürsek bundan 10 yıl sonraki değişimi izlemek çok daha keyifli olacak. Peki sence en çok hangi araç tipi ve yakıtı kullanılacak?

Araştırmada çıkan sonuçlara göre %31 ile en çok Hybrid, ikinci olarak da %28 ile elektrikli arabalar kullanılacak. Seçeneklerimiz arasında yer alan güneş enerjisiyle çalışan araçlar %17 ile 3. sırada yer alırken, Benzin, LPG, motorin, su, bor gibi seçenekler %6’nın üzerine geçemiyor.

1 İlk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından bulunmuş olsa da 1997 yılında Toyota’nın geliştirip üretime başladığı Hybrid araçlar gün geçtikçe popülerliğini arttırdı. ‘Melez’ anlamına gelen Hybrid, benzin kullanımını azaltmak amacıyla üretildi.
2 Sıkışık bir trafikte normal bir araç dur kalk yaparak daha çok benzin harcarken, Hybrid’ler o sırada elektrik motorlarını devreye sokuyor. Üstelik şarj edilmesine de gerek yok! Elektrik motoru gücünü yine kendisi üretiyor. Bu konuda da elektrikli araçların şarj süresi sebebiyle onlardan bir adım öne geçiyor.

Önümüzdeki yıllarda bir araç satın alacağını farz edelim. Hangi yakıt tipini tercih ederdin?
Bu sorumuza katılımcılarımızın cevabı yine değişmedi ve en çok oyu %27 ile Hybrid aldı. Ancak şaşırtıcı olan benzinin %24 ile ikinci sırada olmasıydı. Elektrikli araçlar ise %11 ile 3. sırada yerini aldı. Motorin, LPG ve diğer seçenekler %19 ve altı oranlarda konumlandı.

Araba almak uzun vadede bir yatırım şekli olarak da değerlendirilebiliyor. Bu sebeple araç satın alırken sadece yakıt türüne değil; rengi, modeli, konforlu olması, 2. el pazarının olması gibi özelliklerine de dikkat ediyoruz.

Araştırmada çıkan sonuçlara göre en önemli özellik bir aracın yakıt tasarrufu sağlamasıydı. İkinci olarak güvenli olmasıydı. Sonuçlara göre 40 yaş üstü katılımcılar aracın güvenli olmasına daha çok dikkat ediyor. Genel oran %32 iken 40 yaş üzeri kişilerde güvenlik seçeneğini tercih edenler %42’ye çıkıyor.
3. sırada %11 ile aracın konforlu olması yer aldı. Bu özellikler haricinde seçeneklerimiz arasında aracın üretildiği ülke, yedek parça bulabilme kolaylığı, markası, rengi, dış görünüşü gibi seçenekler de bulunuyordu.

Araştırmamıza katılamamış olabilirsin ancak senin de yorumlarını öğrenmek isteriz! Sorularımıza senin cevapların ne olurdu? Facebook, Instagram, Twitter ve blog yazımızın altında yorumlarını paylaşmanı bekliyoruz 🙂

Bizi daha yakından takip etmek için:

Kaynaklar:
1.https://www.sigortam.net/kasko-sigortasi/hibrit-araba-nedir 2.https://www.elektrikliaraba.com.tr/2017/07/05/hybrid-otomobiller-benzin-ve-elektriklemi-calisiyor/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir