Yazın Gözdesi Belli Oldu!

Yazın Gözdesi Belli Oldu!

Merhaba değerli Ben derim ki ailesi!

Her mevsimin güzelliği ayrı. Sonbaharda ağaçların rengi, kışın karın yağışı, ilkbahaharda yeni açan çiçeklerin rengarenk görüntüsü… Ama yaz! Denizin o hafif tuzlu kokusunu içine çekip, sahilde yürüyüş yapmak, yüzmek, mehtaba karşı oturup sevdiğin insanlarla sohbet etmek ayrı bir keyifli olmuyor mu?

Yaz birçoğumuz için aynı zamanda da tatil demek, dinlenmek demek. Biz de tatilde nerelere gidersiniz, tatile gitmenizi zorlaştıran sebepler neler gibi konuları merak ettik ve bu soruları 12-23 Eylül tarihlerinde yaptığımız araştırmayla Türkiye geneli, 15 yaş üzeri 2500 kişiye sorduk.

Her 10 kişiden 4’ü bu yaz tatile gitmedi!

Yazı göz açıp kapayıncaya kadar geçirdik bile ama tadı damağımızda kaldı. Bu yıl işten, evden, okuldan uzaklaşıp tatil beldelerinden herhangi birine gidebildin mi sorusunu sizlere yönelttik. Kaş, Kıbrıs, Yunan Adaları, Kalkan, Bodrum, Fethiye ve daha birçok seçenek sunduğumuz sorumuzda katılımcıların %58’i en az bir tatil bölgesine gittiğini belirtti. Diğer katılımcılarsa bu yaz tatile gidemediğini belirtti.

Bu yazın da gözdesi Bodrum

Katılımcılar arasında tatil için en çok tercih edilen yer Bodrum oldu. Sonrasında Fethiye, Alanya, Kuşadası ikinci sırada yerlerini aldılar. Sırayı Çeşme ve sonrasında Marmaris ile Ayvalık takip etti. Kıbrıs, Datça, Kaş, Yunan adaları gibi seçenekler ise daha az tercih edilen bölgeler olarak listenin sonlarında yer alabildiler.

Her yerinde ayrı bir güzellik barındıran ülkemizde seyahat etmek çok keyifli olsa da farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmek de tatillerde insana ayrı bir heyecan veriyor. Her 10 katılımcıdan 7’si daha önce hiç yurt dışı tatili yapmadığını belirtti. Katılımcıların %24’ü ise en az 1 kere yurtdışına çıktığını belirtirken 3 kereden fazla yurt dışında tatil yapanlar ise %6.

TÜİK verilerine göre 2018 yılında 8,7 milyon vatandaşımız yurt dışına çıktı. 2017 yılında ise yurt dışına çıkan kişi sayısı 9,4 milyon. Geçtiğimiz yıl yurt dışına çıkan kişi sayısı bir önceki yıla göre %8,3 azalmış görünüyor. Sence bunun sebebi ne olabilir? Yorumlarını bekliyoruz.

En çok görmek istenilen yer şaşırttı!

Bu yaz tatil yapamamış olabilirsin, peki fırsatın olsa nereyi görmek isterdin?

Üyelerimizin tercihi Yunan Adaları’ndan yana oldu. Son yıllarda vize almanın kolaylaşması, yakın olması, kültür benzerliği ve fiyatların Avrupa’daki diğer ülkelere göre biraz daha uygun olması Yunanistan’ı Türk vatandaşları için gözde tatil yeri haline getirdi. Sanırız bu yüzden üyelerimiz için de en çok ziyaret etmek istenilen yerlerin başında burası geliyor.

Deniz tatili denince akla ilk gelen isimlerden olan Bodrum ise %13 ile görülmek istenen bir diğer tatil beldesi oldu. Sonrasında sırayla; Fethiye, Kıbrıs, Alaçatı, Marmaris gelirken Antalya’nın tatil beldeleri yurt içi turistten fazla ilgi göremedi.

Tatilin önündeki en büyük engel maddi nedenler

İşten, okuldan, evden uzaklaşıp bir yerlere gitmek bazen çok zor olabiliyor. Tabii ki tek etken bunlar da değil. Ulaşım, konaklama, yeme-içme derken tatile çıkmak için iki kere düşünmek gerekebiliyor. Tatil yapmayı zorlaştıran en önemli neden olarak 10 kişiden 4’ü maddi sebeplerin etkili olduğunu belirtti.

Her 3 kişiden 1’i otel fiyatlarının yüksek olmasını, tatilin önündeki en büyük engel olarak gösterdi. İş yerinden izin alamama %7 ile en önemli 3. sebep olurken, tatil bölgelerinde yeme-içmenin pahalı olması, ulaşımın pahalı olması, tatil bölgelerinin kalabalık olması gibi nedenler ise %4 gibi oranlarla alt sıralarda yer aldı.

Araştırmamıza katılamamış olabilirsin ancak senin de yorumlarını okumak isteriz! Sorularımıza senin cevapların ne olurdu? Facebook, Instagram, Twitter ve burada blog yazımızın altında yorumlarını paylaşmanı bekliyoruz 🙂

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir