Müzikli Bir Hayat

Müziksiz Bir Hayat

Merhaba sevgili Ben derim ki… ailesi.

“Müzik olmasaydı, hayat bir hatadan ibaret olurdu.” diyor ünlü filozof Friedrich Nietzsche.

Müziksiz bir hayat hayal edebiliyor musun? Sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda bazen en yakın arkadaş, sırdaş oluyor bizlere. Dinlerken farklı düşüncelere dalıyor, ‘an’larımızı paylaşıyoruz.

Dinlemek bir yana, bir enstrümanı çalabiliyor olmak da ayrı bir keyiflidir. Henüz bir müzik aleti çalamıyor olabilirsin ama unutma ki öğrenmenin yaşı yok, yeter ki iste! Mesela hangi enstrümanı çalmayı öğrenmek isterdin? E bu kadar merak etmişken sormamak olmazdı! En çok hangi müzikler dinleniyor, hangi enstrümanları çalıyorsunuz sorularını 23 Eylül- 3 Ekim tarihleri arasında, Türkiye geneli, 15 yaş üzeri 2500 kişiye sorduk.

Herkesin dinlemekten haz duyduğu müzik türü ayrı tabii. Kimimiz pop müziğin şen şakrak melodilerinde eğleniyor, kimimiz rock müzikte benliğini buluyor, kimimiz ise klasik müziğin her notasına hayran hayran kulak kabartıyoruz. O kadar çok alternatif var ki hepsinin tadı başka! Peki sen ne tür müzikler dinlersin? Katılımcılarımız çoklu seçim yapabildikleri bu sorumuza her 10 kişiden 7’si pop müzik cevabını verdi. Halk müziği ile arabesk müzik %39’la ikinci sırayı paylaşan müzik türleri oldu. Sırasıyla; rap müzik %37, türk sanat müziği %34, özgün müzik %33, klasik müzik %30 oranlarıyla listeye girdiler. Rock müzik ise alt sıralarda yer alabildi. En az tercih edilen müzik türü de tekno müzik oldu.

Arabesk müziği erkekler daha fazla dinliyor!

Diğer bir ilgi çekici sonuç ise; erkeklerde arabesk müzik dinleme oranı %46 iken bu oranın kadınlarda %33’e düşüyor olmasıydı. Sonuçlara göre erkeklerin daha fazla arabesk müzik dinlediğini öğrenmiş olduk!

Bu istatistiğin yanı sıra, rap müzik dinleme eğilimi 15-35 yaş grubunda %44 iken, 35 yaş üstü kitlede bu oran %19’a düşüyor. Özellikle son birkaç yıldır popüler olan rap müzik, yeni jenerasyona kendisini sevdirmiş görünüyor.

Enstrüman çalabilmek bir meziyet. Öğrenirken emek, istikrar ve azim de istiyor. Birçok kişi istekle gitarı ya da kemanı eline alsa da o sürecin devamını getiremiyor. O yüzden enstrüman çalabilen kişiler öncelikle bir alkışı hakediyorlar.

Araştırmamıza göre her 3 kişiden 1’i en az bir müzik aleti çalıyor. %15 oranla gitar en çok tercih edilen enstrüman iken, saz çalabiliyorum diyenlerse katılımcıların %8’ini oluşturuyor. Piyano, davul ve keman ise %3 ile 3. sırada yerini alan enstrümanlar. Yan flüt, org, klarnet, kanun gibi enstrümanlar ise az bir oranla listenin alt sırasında kaldı.

Her 4 kişiden 1’inin hayali piyano çalabilmek!

Henüz öğrenememiş olsak da birçoğumuzun ah keşke şunu çalabilsem dediği bir enstrüman vardır diye tahmin ediyoruz. O senin için hangisi olurdu?

Katılımcılarımızın ilk tercihi piyanoydu. İkinci tercih olarak gitar ve keman %19 ile eşit oy alarak en çok öğrenilmek istenen müzik enstrümanları oldular. Üçüncü sırayı ise %14 ile saz ve yan flüt aldı. Klarnet, saksafon, çello, kanun, ud, davul gibi enstrümanlar ise az oy alarak listenin sonlarında yer alabildiler.

Araştırmamıza katılamamış olabilirsin ancak senin de yorumlarını okumak isteriz! Sorularımıza senin cevapların ne olurdu? Facebook, Instagram, Twitter ve burada blog yazımızın altında yorumlarını paylaşmanı bekliyoruz 🙂

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir