Yöresel Lezzetler

Merhaba sevgili Ben derim ki… ailesi,

Hangi mutfağın lezzetini daha çok seviyorsun? Favori sokak lezzetin hangisi? NG Araştırma olarak merak ettiğimiz bu soruları 17 – 31 Ocak 2020 tarihleri arasında 15 yaş üzeri 2411 kişiye sorduk. Türkiye genelinde online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde yaptığımız araştırmanın sonuçlarını hadi birlikte inceleyelim!

Güneydoğu mutfağı şaşırtmadı!

Bildiğiniz üzere özellikle ülkemiz, geniş mutfak yelpazesi ile her zevkten insana hitap ediyor. Envai çeşit lezzetlerimiz sayesinde, sadece ülkemizde değil, Dünya mutfağında da hatırı sayılır bir yere sahibiz. Öyle ki kendi içimizde bile farklı coğrafi bölgelere göre, yemek kültürümüz de farklılaşıyor.

Yöresel yemekler denildiğinde Güneydoğu Mutfağı, katılımcıların ilk tercihi. Araştırmaya katılanların %28’i en lezzetli mutfağın Güneydoğu kültürüne ait olduğunu düşünüyor. Biraz düşündüğümüzde günlük hayatımızda vazgeçemediğimiz tatlardan olan lahmacun, kebap, çiğ köfte, baklava gibi tatların, bu tercihte büyük bir etken oluşturduğunu düşünüyoruz.

Katılımcıların %22’si ise kendine özgü otları ve zeytinyağlıları ile Ege Mutfağını öne çıkarırken, %16’sı Karadeniz mutfağının damak tadına uygun olduğunu düşünüyor. Akdeniz mutfağını beğenenlerin oranı ise %14.

Dünya mutfakları ilk sıralarda yer almıyor!

Katılımcılara yöresel lezzetlerimizin yanı sıra, dünya mutfağında öne çıkan mutfakları da sormamıza rağmen, yerel lezzetlerin ik sıraları aldığını gördük. Dünya mutfakları arasında üyelerimiz tarafından en çok tercih edilen İtalyan mutfağı %6’lık oranıyla ancak 5. sırada yer alabildi. Uzak Doğu, Fransa ve Meksika mutfakları ise daha gerilerde kaldı.

İtalya’ya gitmek cezbediyor!

Çoğumuz iş, eğitim, ekonomi gibi nedenlerden dolayı dilediğimiz zaman seyahat edemiyoruz. Biz de katılımcılara imkanınız olsa bu mutfaklar arasında, hangilerini yerinde denemek istediklerini sorduk. Birden fazla mutfağı seçmelerine izin verilen soruda sonuçlar bir hayli şaşırtıcı.

Katılımcıların %35’i İtalyan Mutfağının lezzetlerini yerinde denemek isterken, %31’i ise Güneydoğu mutfağını ön plana çıkarttı. Üyelerimizin cevaplarına göre yerinde denemek istedikleri diğer mutfak lezzetlerinin sıralaması şu şekilde; Karadeniz (%22), Ege (%16), Akdeniz (%15), Meksika (%13), Fransa (%10).

Vazgeçemediğimiz lezzetler!

Dünya mutfaklarının fast-food seçenekleri olduğu kadar, bizim de vazgeçemediğimiz sokak yemeklerimiz, atıştırmalıklarımız var. Öyle ki her biri bu toprakların kültürünün bir uzantısı olan bu yiyecekler zaman zaman lezzetli bir sofranın yerini bile başarıyla doldurabilirler. 

Araştırmaya katılan her 20 kişiden 4’ü en sevdiği sokak lezzetinin kokoreç olduğunu belirtirken, 3’ü döner tercihini ön plana çıkarıyor. 2’si ise çiğ köftenin favori atıştırmalığı olduğunu belirtti.

Köfte ekmek (%10), balık ekmek (%10), simit %8, kumpir (%7) ve nohutlu pilav (%5), katılımcılar tarafından tercih edilen diğer lezzetler.

Ben derim ki… ailesi olarak yaptığımız araştırma sonucunda bir kez daha görüyoruz ki ülkemizin birçok farklı kültüre ev sahipliği yapması, mutfak lezzetlerimizin de çeşitliliğini arttırıyor. Her kültür farklı bir güzellik katarak ülkemizi güzelleştiriyor. Herkesin bu kültürel güzellikleri ve mutfaklarının lezzetlerini yerinde denemelerini tavsiye ediyoruz 🙂

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir