ABD İçin Seçim Günü: 3 Kasım 2020

Tüm Dünya 3 Kasım 2020 Salı günü yapılması planlanan ABD’nin 59’uncu başkanlık seçim sonuçlarını merak ediyor. Peki Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti olarak rekabet eden iki büyük parti başkan adayları için, Türkiye’de insanlar ne düşünüyor?

NG Araştırma olarak kamuoyu araştırmamızı 27 – 30 Ekim 2020 tarihleri arasında 18 yaş üzeri Türkiye geneli 1960 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleştirdik. Gelin sonuçları birlikte inceleyelim!


Seçimi kimin kazanmasını istersin?

Bizim seçim sistemimizden farklı olan Amerika’da adaylar halkın getirdiği kurullar tarafından seçiliyor. Bu da doğrudan bir seçim yerine aşamalı bir seçim oluşturuyor.

Son birkaç gün kalan seçimlerin çekişmeli olarak sonuçlanacağı tahmin edilirken adayların bazı açıklamaları seçmen üzerinde korku yaratabiliyor.


Yaptığımız araştırmada insanlara Amerika’daki seçimleri kimin kazanmasını istediklerini sorduk. Katılımcıların %34’ü Joe Biden’ın kazanmasını isterken %24’ü Donald Trump’ın kazanmasını umuyor. %42’lik kısım ise bu konuda fikri olmadığını belirtti.


Seçimi kim kazanır?

Amerikada 3 Kasım’daki seçim ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılsa da kimin kazanabileceğine dair net bir açıklama getirilemiyor. Bu, bazı eyaletlerde iki aday arasındaki farkın çok az olmasından ve sandıklarda nasıl bir yoğunluğun olacağının tam bilinememesinden kaynaklanıyor.

Araştırmamızda insanların istedikleri sonucun yanında kimin kazanacağını düşündüklerini de ölçttük. Katılımcılarımızın %43’ü Biden’ın kazanacağını savunurken %32’si Trump’ın kazanacağını düşünüyor. %25’i ise konu hakkında fikri olmayanlar oluşturuyor.


Seçilecek Başkan’ın Türkiye’ye karşı tutumu

Trump’ın başkanlık döneminde bazen Türkiye ile Amerika arasında ciddi krizler yaşansa da yakın ilişkilerin kurulduğu zamanlar da oldu.

Araştırmamızda, seçilecek başkan adaylarının Türkiye’ye karşı nasıl bir tutum beklentisinde olduğunu analiz ettik.

Sonuçlara baktığımızda Biden’ın ülkemize karşı olumlu politikalar izleyeceğini düşünenler %13 iken Trump için olumlu olacağını düşünen oran %11. Diğer taraftan Biden’ın, eğer seçilirse Türkiye’ye olumsuz bir tavır takınacağını düşünenlerin oran %40 olurken, Trump’ın ülkemizle iyi ilişkiler kurmayacağını savunan oran %53! Kalan kişiler bu konuda fikri olmayan ve kararsız olduğunu belirtenlerden oluşuyor.

Bu soruya verilen cevaplara göre halkımız, ülkemiz ile ilişkiler adına iki adaydan da pek umutlu değil.


Trump’ı ve Biden’ı ne kadar tanıyorsun?

Dünya ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak seçim, haliyle tüm Dünya’da konuşuluyor.

Devletler arasındaki siyasi kişi ve olaylar tüm Dünya siyasetinde büyük belirleyiciler olabiliyor.

Araştımamızın sonuçlarına baktığımızda ülkemizde her 10 kişiden 9’unun Trump’ı az da olsa tanıdığını görüyoruz. Biden’ın bilinirliği ise ülkemizde çok daha az. Her 10 kişiden yaklaşık 6’sı Biden’ı tanıdığını belirtti.


Trump’ın önerisi: seçimin ertelenmesi

Dünya genelinde görülen pandemi nedeniyle seçim sisteminin ve yönteminin etkilenmesi de kaçınılmaz oldu. Amerika’da bu gibi durumlar için alternatif bir seçenek mevcut: posta veya mektup ile oy vermek… Trump ise bu seçeneğin güvenli olmadığı gerekçesiyle seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunuyor.

Araştırmamızda ise insanlara Trump’ın bu değerlendirmesine yaptıkları yorumları sorduk. Katılımcılarımızın yarısı Trump’ın önerisini doğru bulurken 5’te 1’i bu değerlendirmeye katılmadığını belirtti. Kalanlar ise bu konuda bir fikri olmayan ve kararsız olduğunu belirtenlerden oluşuyor.


Trump’ın koronavirüse karşı aldığı önlemler

Koronavirüs’ten dolayı ölüm oranı ve vaka sayısı en fazla olan ülkelerden biri olan Amerika’da Trump’ın geç önlem alması eleştirilmişti. Sağlık sistemi de ülkemizden çok farklılıklar barındıran Amerika, nüfus sayısının da etkisiyle belki de pandeminin en ağır bilançosuna sahip ülkelerden biri.

Yaptığımız araştırmada insanların Trump’ın aldığı önlemleri yeterli bulup bulmadığını analiz ettik. %74 Trump’ın önlemlerini yeterli bulmazken %5 oranında kişi bu önlemlerini yeterli bulduğunu belirtti.


Trump’ın Çin’e uyguladığı ambargolar

Son yıllarda tanık olduğumuz Amerika-Çin ticaret savaşına dönüşen iki büyük devlet arasındaki rekabet, tüm Dünya dinamiklerini kaçınılmaz olarak etkiliyor. Çin’in ekonomi ve teknoloji alanında yaptığı atılımlar Amerika’nın tepkisiyle karşılaşıyor ve bazı engellemelere maruz kalıyor.

Trump hükümetinin Çin’e uyguladığı ambargolar ile ilgili halkımızın tepkisini ölçtük. Katılımcılarımızın %36’sı bu ambargoları desteklemediğini belirtirken %14’lük bir oran Trump’ı bu konuda destekliyor.


Peki sence 3 Kasım 2020’deki Amerika seçimlerini kim kazanır? Bu seçimde kazanacağını düşündüğün kişiyi veya favori adayını yazımızın altında veya sosyal medya sayfalarımızda paylaşabilir, fikirlerini ifade edebilirsin!



Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir