Uzaktan Eğitim ile Öğrencilik!


Dünya genelinde görülen Pandemi nedeniyle hayatın hemen her alanı değişim geçirdi. Böylelikle ‘yeni normal’ dediğimiz her şey rutin yaşamımızda yerini almış oldu. Eğitim hayatı da şüphesiz ki salgın döneminden en çok etkilenen alanlardan!

2020 için hayat zaman zaman durma noktasına gelse de, değişime uğrayarak akmaya devam ediyor. Evlerden çıkamadığımız veya elimizden geldiğince azalttığımız bu zamanlarda, öğrencilerin eğitim hayatı önemli gündem konularından biri oldu. Peki yılın büyük bir bölümünde uygulanan ‘uzaktan eğitim’ konusunda Türkiye genelinde öğrenciler ne düşünüyor?

NG Araştırma olarak kamuoyu araştırmamızı 30 Ekim – 20 Kasım 2020 tarihleri arasında 15-25 yaş arası Türkiye geneli 1026 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleştirdik. Gelin sonuçları birlikte inceleyelim!


Uzaktan eğitime devam ediyor musun?

Koronavirüs sürecinden dolayı neredeyse tüm öğretim yılını okula gitmeden geçiren öğrencilerimiz için belki de bir ilk yaşandı. Çocuklarının sağlığı için endişelenen ebeveynler için bu durum tercih edilir görünüyor.

Fiziksel mesafeyi azaltmak adına yapılan en birincil önlemlerden birisi belki de canlı ders sistemi oldu! Araştırmamızda öğrencilerimize halihazırda uzaktan eğitime devam edip etmediklerini sorduk. Her 10 kişiden 9’u canlı derslere devam ettiğini ve kalan 1’i ise uzaktan eğitim sürecine devam etmediğini belirtti.


Uzaktan eğitim faydalı mı?

İlgili Bakanlıklar pandemi’den dolayı öğrencilerin derslerinden geri kalmaması ve öğretim hayatına devam etmesi adına yeni çözümler geliştirdi. EBA platformu, internet erişimi için tablet dağıtımı ve canlı destek bu çözümlerden birkaç tanesi.

Peki bu sürece denk gelen öğrenciler uzaktan eğitim sistemini faydalı buldu mu? Araştırmamıza katılan öğrencilerden %22’si bu sistemi eğitimleri için faydalı bulurken %43’ü uzaktan eğitim sürecinin kendileri için faydalı olmadığını belirtti!


Uzaktan eğitim için gerekli ekipmanımız var mı?

Öğrencilerimizi birebir okulda eğitim yerine online olarak öğrenimine devam etmesini zorunlu kılan süreç, ister istemez bazı imkanların varlığını da ihtiyaç haline getiriyor. Bu noktada dijital teknolojilerin zorunluluğu bir kez daha gündemimize geliyor!

Eğitim Bakanlığı öğrencilerin mağdur olmaması adına getirdiği yeni çözümlerle birlikte bunu sağlayabilecek cihazları da temin etmek için bazı çalışmalar yaptı. Peki Türkiye’nin her köşesinde ki öğrenciler bu fırsatlardan yararlanabildi mi? Her kademeden öğrencinin sınavlarına da uzaktan katılması zorunlu olduğu için bu fırsatlardan yararlanması da mecburiyet oluşturuyor.

Araştırmamızda öğrencilerimize sorduğumuzda her 10 kişiden 8’i online derslere kendi bilgisayarından ve internetinden katıldığını belirtti! 1’i kendilerine ait olmasa da tanıdıklarının desteğiyle internet veya bilgisayara erişim sağlayabildiğini söyledi. Kalan 1’i ise gerekli ekipmanları sağlayamadığı için uzaktan derslere katılamadığını ifade etti.


Uzaktan eğitim verimli mi?

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre avantajları olabileceği gibi dezavantajları da mevcut. Günün büyük bir zamanı derslerine birebir katılan öğrenciler okul arkadaşları ve öğretmenleriyle de birebir etkileşim içindeydi.

Sanal ortamda yapılan canlı ve görüntülü dersler öğrencilere, dersleri sonradan izleme fırsatı da sunabiliyor. Bunun yanında her öğrencinin verimlilik kriterleri farklı olabilir. Peki yüz yüze eğitimle kıyaslandığında öğrencilerimiz uzaktan dersleri daha verimli buluyor mu?

Araştırmamızda her 10 öğrenciden sadece 1’i uzaktan eğitimi daha verimli bulurken, 7’si bu eğitim sürecinin kendileri için daha verimsiz olduğunu belirtti!


Uzaktan eğitim ile sınavlar daha mı zor?

Tüm eğitim sistemi içerisinde bilgi düzeyimizi ölçen sınavlar bazen öğrencilerimiz için stres kaynağı olmuştur. Sınavı geçemediği takdirde sınıfta kalma korkusu veya sınavlardan kötü not alma kaygısı hepimizin deneyimlediği endişelerdendir.

Araştırmamıza katılan öğrencilerimize, yüz yüze katıldığı sınavlarla kıyaslandığında uzaktan katıldığı sınavların zorluk derecesini sorduk! %26 uzaktan girdiği sınavların daha kolay olduğunu savunurken %31’lik oran bu eğitim sistemi ile birlikte sınavların daha zorlaştığını belirtti.


Uzaktan eğitim ne kadar devam eder?

Tüm dünyayı derinden etkileyen, mobilitemizi kısıtlayan bu durumun ne kadar daha devam edebileceği şimdilik bir muamma. İnsanlar büyük oranda uzmanların bu konuda yapacakları gelişmelere umut bağlamış görünüyor. Hemen herkes aşı veya ilaç gibi çalışmalarda kaydedilecek ilerlemeleri yakında takip ediyor.

Araştırmamızda, kısıtlamalar kapsamında uygulanan uzaktan eğitim sürecinin ne kadar daha devam edebileceği üzerine öğrencilerin tahminlerini de sorduk. Araştırmamıza katılanların yarısı bu yeni eğitim modelinin 2-6 ay arası bir zaman daha devam edebileceğini ifade etti! %5 bu sürecin en fazla 1 ay veya daha kısa bir süre daha süreceğini söylerken %45 oranında kişi uzaktan eğitim sürecinin 6 aydan fazla bir zaman alacağını belirtti!


Peki sence Uzaktan Eğitim’in öğrenciler için faydaları neler? Düşüncelerini yazımızın altında veya sosyal medya sayfalarımızda paylaşmayı unutma! 🙂

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir