Sigara Araştırmamız (Basındaki Haberlerimiz)

Bu yazımızda geçmişte yaptığımız bir araştırmanın haber metnini yeniden paylaşıyoruz. Geçmişten bugüne olan değişimleri görmenin ilgini çekeceğini düşünüyoruz. Yazının altına yorumlarını bekliyoruz.

Sigaraya yapılan zamların ve kapalı mekanlardaki sigara yasağının alışkanlıklarımızı nasıl etkilediğini araştırdık. Araştırmamızın sonuçlarını Bugün TV Ana Haber Bülteni’nde paylaştık.

Haberleri aşağıda görebilirsin.

 

  TV’de Ben derim ki…

İnternet’te Ben derim ki…

  İnternette Ben derim ki…

Site link

Ocak 2010 tarihinde ‘sigara tüketimi, yapılan zamlar ve kapalı mekanlarda sigara yasağı’ adı altında bir kamuoyu araştırması yaptık. Sonuç ise zamların sigara tüketimine bir etkisi olmadığı yönünde. Araştırma www.benderimki.com online araştırma platformumuzda 42 ilden katılan, 19-62 yaş arasında üniversite, lise ve ilköğretim mezunu olan vatandaşlar ile yapıldı.

 

Zamlar Bile Sigaramızı Kesemedi

Sigaraya gelen büyük zamlara karşın tüketimde azalma olmadı. Türkiye genelinde yaptığımız sigara araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Yaptığımız araştırmaya göre, sigaraya yapılan zamlar sigara tüketimini azaltmadı. Yapılan kamuoyu araştırmasında sigaraya gelen zamlara insanların bakış açısı, sadece bütçelere verilmiş bir zarar olarak değerlendiriliyor. Araştırma 42 ilden 19-62 yaş arası üniversite, lise ve ilköğretim mezunu vatandaşlar ile yapıldı.

Ocak 2010 tarihinde ‘sigara tüketimi, yapılan zamlar ve kapalı mekanlarda sigara yasağı’ adı altında bir kamuoyu araştırması yaptık. Sonuçlar ise zamların bir etkisi olmadığı yönünde. Benderimki.com temsilcileri konuk oldukları Bugün TV anahaber bülteninde sonuçları açıkladı. Zamlara karşı tepkili olan halk, kapalı mekanlarda ise sigara yasağını desteklediğini, sigara içen vatandaşlarımızın bu duyarlılığının sevindirici olduğunu söylediler.

Sigaraya yapılan zamlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yapılan kamuoyu araştırmasında zamlar hakkında halkın görüşü alındı. %55’lik bir oran yanlış verilmiş bir karar olduğunu söylerken, geriye kalan %45’lik kesim doğru verilmiş bir karar olarak değerlendirdi.

Kapalı mekanlarda sigara yasağı hakkında halkın tepkisi olumlu yönde.

Anket sonuçlarına bakıldığında, kamuoyu zamlara karşı olsa da kapalı mekanlarda sigara içilmemesini olumlu karşıladıkları yönünde düşüncelerini belirtti. Sigara içen-içmeyen her iki kesimin de düşünceleri alındığında %75’lik bir oran kapalı mekanlarda sigara içilmemesi gerektiği yönünde düşüncelerini belirtti.

Sigara paketleri üzerindeki yazılar artık caydırıcı etki yaratmıyor.

Sigara paketleri üzerindeki yazılar artık dikkat çekmiyor. Halk sigara paketleri üzerindeki yazıların caydırıcı bir etki yaratmadığı yönünde düşüncelerini belirtti. %80’lik bir oran etkisi olmadığını belirtirken %20’lik bir oran yazıların hala etkisi olduğu kanısında.

Aile, eş ve sevgili ilişkilerinde sigara büyük bir problem.

Özellikle sigara kullanan çiftlerden herhangi birisinin sigara kullanmaması ya da ailede sigara içmeyen bireylerin bulunması zaman zaman problemlere yol açabiliyor. %80’e varan bir oranda özellikle tiryakilerin problem yaşadığı belirtildi.

Sigarayı bırakmak gittikçe zorlaşıyor.

Yapılan kamuoyu araştırmasında sigara içen oranında bir artış gözlenirken sigarayı bırakmak da artık zor bir hale geliyor. %50’ye varan bir oran sigarayı bırakamazken, %15’lik bir oran sigarayı bırakmak istemiyor. Geriye kalan %35’lik oran ise sigarayı bırakmayı başaran kesim.

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir