Türkiye Süper Ligi 2011 – 2012 Araştırmamız

Süper Lig’in 54. sezonuda ilk defa deneme amaçlı olarak play-off sistemi uygulandı. Bu sisteme göre ilk dörde giren takımların puanları ikiye bölünerek Süper Final Şampiyonluk Grubu adı verilen yeni bir lig başlatıldı. 34 maçlık dönemi tek sayı ile tamamlamış takımların puanı ikiye bölündüğünde buçuklu çıkacağından bir üst sayıya yükseltildi. Bu sisteme göre altı haftalık ilave ligin sonunda ligi zirvede bitiren takım o sezonun şampiyonu olacak ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılmaya hak kazanacaktı. Şampiyonluk Grubu’nu 2. sırada bitiren takım UEFA Şampiyonlar Ligi ön elemesine katılmaya hak kazanacaktı. Türkiye kupası şampiyonu UEFA Avrupa Ligi play-off’una, Şampiyonluk Grubu’nu 3. sırada bitiren takım UEFA Avrupa Ligi 3. ön elemesine katılacaktı. Bu sezonun sonunda şampiyon Galatasaray oldu. 2. sırada Fenerbahçe ve 3. sırada Beşiktaş yer aldı.

Türkiye Spor Toto Süper Ligi 2011 – 2012 sezonu hakkında futbolseverlerin beklentilerini ve yorumlarını sorduk. Süper Lig hakkında birçok konuya değindiğimiz kamuoyu araştırmasının sonuçları aşağıdaki yazımızda.

Süper Lig İçin Taraftarın Nabzını Tuttuk…
Araştırma, 19. hafta maçları tamamlandıktan sonra ve 20. hafta maçları başlamadan önce yapıldı. Futbolu seven ve takip eden 1600 kişinin katıldığı araştırmamızda birçok konuya değinildi. Play-off grubuna hangi takımlar kalır, ligde kupayı kim kaldırır, önümüzdeki sezon süper ligde olması beklenmeyen takımlar, gündemdeki konulara ilişkin taraftar yorumları… Bu konular ve daha fazlası için aşağıdaki yazıyı okuyun.

Şampiyonluk Mücadelesi

Sezon sonuna kadar şampiyonluk mücadelesinden kopmadan devam edecek takımları sorduğumuzda, 4 büyükler (Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor) ön plana çıkıyor. Beklentiler, ligdeki sıralamalar ile bire bir örtüşmüyor. 19. haftayı 4. sırada tamamlayan Eskişehir’in mücadeleden yakın zamanda kopacağına ilişkin görüşler ağır basıyor. Trabzonspor’u yakından takip eden Gençlerbirliği, Sivas ve Mersin İY takımlarına taraftarın verdiği şans, Bursaspor’un oldukça gerisinde. Bursaspor, anketin yapıldığı tarihte 9. sırada olmasına rağmen, önündeki birçok takımdan daha olumlu beklentilere sahip.

Play off grubuna kalacak takımlar Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor olarak bekleniyor. Futbolseverlerin cevaplarına daha detaylı baktığımızda ise Eskişehirspor’un bir sürpriz yaparak play off’a kalabileceği de beklentiler arasında.

Anketimize katılan futbolseverlerin yarısından çoğu şampiyon olacak takımı Galatasaray olarak tahmin ediyor. Sonuçlarda göze çarpan ilginç bir nokta ise, play off’a kalması beklenen Trabzonspor’un şampiyon olmasına pek olasılık verilmemesi.

Ziraat Türkiye Kupası ve Avrupa Kupaları

Ziraat Türkiye Kupası’nda 3. kademe maçlarının oynandığı sırada yapılan anketimize göre, bu kupanın favorisi de Galatasaray. Süper Lig’in ilk yarısını önde tamamlayan ve hala 1. sırayı kimseye kaptırmayan Galatasary, başarışını bu kupada da sürdürebilecek mi, önümüzdeki haftalarda belli olacak. Kupayı kaldırabilecek takımlardan beklenen diğer bir favori ise Beşiktaş. Beşiktaş’ın hemen arkasından Fenerbahçe takip ediyor. Geçen sezonun Süper Lig’deki iddialı takımlarından Trabzonspor’a verilen şans ise oldukça az. Bu sezon Süper Lig’de oynayan takımların dışında bir kazananın olmasına ise yok denecek kadar az olasılık veriliyor. Geçmiş senelerdeki sonuçlara baktığımızda, alınan sonuçlar bu beklentiyi destekliyor.

Taraftarların çoğunluğu tarafından Süper Lig’de şampiyon olması beklenen Galatasaray’ın doğal olarak Şampiyonlar Ligi’ne de gitmesi bekleniyor. Türkiye’yi temsil edecek ve Galatasaray’a bu yarışta eşlik edecek diğer takım için ise Fenerbahçe’nin ve Beşiktaş’ın şansları eşit görülüyor. Bir önceki sezon başlayan şike ile ilgili soruşturmalardan dolayı Fenerbahçe ceza alacak olursa, Beşiktaş’ın da Şampiyonlar Ligi’ne giden diğer takım olması bekleniyor.

UEFA kupası için en favori gösterilen takım ise Trabzonspor. Trabzonspor’u ise sırasıyla Eskişehirspor ve Bursaspor izliyor. Ligin ön sıralarında yer alan diğer takımlara ise pek fazla olasılık verilmiyor.

Süper Lig’den Düşmesi Beklenen Takımlar

Ligden düşme olasılığı en yüksek takım olarak Ankaragücü gösteriliyor. Hemen arkasından ise Kardemir Karabükspor geliyor. Düşecek diğer takım olarak bir de Samsunspor belirtildi. Taraftarların çoğunluğu bu üç takımın düşeceği yönünde görüş belirtti. Bu takımların dışında ise Orduspor risk altında olan bir sonraki takım olarak gösteriliyor. Manisaspor’un da sezon sonuna doğru sıralamada düşüş içinde olması beklentiler arasında.

Samsunspor’un yaptığı son transferleri olumlu olarak gören ve düşmekten kurtulacağını düşünenlerin oranı yalnızca her 4 kişiden 1’i. Her 5 kişiden 2’si ise, bu transferlere rağmen Samsunspor’un ligdeki düşme hattından çıkamayacağı yönünde.

3 Büyüklerin Ligdeki Performansı

Ligin üst sıralarında 3 büyüklerin olmasını taraftarın nasıl değerlendirdiğini sorduk. Öncelikle her 4 kişiden 3’ünün beklentisi, sezon sonuna kadar 3 büyüklerin ilk üç sırada olacağına ilişkin. Beklentileri bu yönde olmasına rağmen, bu durumu ligin seyir kalitesi açısından olumsuz bulan futbolseverler var. Türkiye’deki futbolun gelişimi açısından durumu değerlendirmeleri istendiğinde ise, her 2 kişiden 1’i durumu olumsuz olarak değerlendiriyor.

Verilen bu cevaplara baktığımızda, Türkiye’de futbolseverlerin, Anadolu takımlarına verilen desteğin artırılmasını ve dolayısıyla daha rekabetçi geçen bir sezon izlemek istedikleri sonucu çıkarılabilir.

Futbol Gündemine İlişkin Yorumlar

Spor gündemini en çok meşgul eden konulardan biri şike iddiaları. Bu iddialara ilişkin olarak taraftarlara sorular yönelttik. Fenerbahçe şike yüzünden küme düşürülür mü diye sorduğumuzda, cevapların yarısından çoğu hayır oldu. Anketimizin tamamlandığı tarihten sonra, Federasyon tarafından yapılan son açıklamalar da bu beklentiyi destekler yönde.

Geçen sezon şike olaylarının patlak vermesinden sonra ise taraftarların yarısından fazlasının lige olan ilgisinin azaldığı görülüyor. Lige olan ilgisi değişmeyenler ise her 3 kişiden 1’i olarak çıkıyor.

Maçların bu sezon şikeden uzak ve adil oynandığının görüşünde olanlar yalnızca her 5 kişiden 2’si olarak görülüyor. Her 3 kişiden 1’i ise maçların adil oynandığına şüphe ile yaklaşıyor.

Teknik Direktörlerin Durumu

Hangi takımların teknik direktörleri, takımının başında sezonu tamamlar diye sorduk. Buna göre Ankaragücü, Kardemir Karabükspor ve Samsunspor takımlarının teknik direktörlerinin pozisyonları, taraftarlar tarafından tehlikede görülüyor. Bu listenin, ligdeki son 3 takımla örtüşüyor olması, düşme hattında olan takımların teknik direktörlerinin büyük baskı altında olduğu ve bu teknik direktörlerin değiştirilerek kötü gidişata dur denileceği yönünde beklentilerin ağır bastığı sonucunu göstermekte.

Sezonu takımının başında sorunsuz tamamlayacağı yönünde beklentiler ağır basan teknik direktörler arasında ise Galatasaray ve hemen ardından Trabzonspor’un teknik direktörleri geliyor. Bunları ise Fenerbahçe’nin, Beşiktaş’ın ve Bursaspor’un teknik direktörleri, birbirlerine çok yakın olarak takip ediyor.

Şampiyonluk Grubu
Süper Final Şampiyonluk Grubu puan durumu

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir