Türkiye’de Yerli Marka Otomobil Araştırmamız

Son yıllarda yerli otomobil hakkında bir çok gelişme meydana geldi. En son 30 Kasım 2018’de yayınlanan haberlere göre projenin ortaklarından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ile Ortak Girişim Grubu CEO’su Cumhurbaşkanına bir sunum yaptı. Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde, prototipin 2019’da kamuoyu ile paylaşılması ve 2021’in sonunda seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Proje için 15 yıllık bir yatırım hedefleniyor. Üretilecek olan arabanın elektirikli olması planlanıyor. Model ismi “TM 480” olması planlanan arabanın menzilinin 400 kilometre olacağı belirtilmiş. Buna göre 100 kilometrede 10 liralık elektrik harcaması bekleniyor. Fiyatı ise 200 bin lira olarak açıklanmış. Geçmişte bununla ilgili yaptığımız bir araştırmayı ve onun sonuçlarını paylaşmak istedik. Yazımızı okuduktan sonra paylaşmayı ve beğenmeyi unutmayın.

Türkiye’de yerli marka otomobil üretilmesi ile ilgili çalışmalar sürerken, biz de halkın bakış açısını değerlendirdik. Araştırmamızın sonuçları için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsin.

Şubat 2012’de yaptığımız araştırma ve sonuçlarını özetleyen grafikleri aşağıda paylaşıyoruz.


Otomobil alırken en önemli ikinci kriter yakıt tüketimi iken, yerli otomobili başarılı yapacak en önemli kriterin açık ara fiyatı olacağı düşünülüyor. Yakıt tüketimi 4. sırada yer alıyor. Fakat buna karşılık aşağıya baktığımızda, ‘Yerli marka otomobil alır mısınız?’ diye sorduğumuzda, teknik özelliklerine bağlı olarak alınabileceği yanıtı verilmiş.

 

Burada enteresan bir nokta dikkatimizi çekiyor. Yerli marka otomobilin başarılı olması için en önemli kriter fiyatı olarak dikkat çekerken, ‘Eğer almazsanız sebebi ne olur?’ diye sorduğumuzda en yüksek yanıt yine fiyatı olmuş. Böyle bir araç yapılırsa, herhalde büyük bir çoğunluğun en endişe ettiği konu fiyatı olacak. Yinede aşağıda görselde görüldüğü üzere Türkiye pazarında oldukça başarılı olacağı düşünülüyor.

Bizi daha yakından takip etmek için:

Türkiye’de Yerli Marka Otomobil Araştırmamız” için bir yorum

  1. Otomobil alırken en önemli ikinci kriter yakıt tüketimi iken, yerli otomobili başarılı yapacak en önemli kriterin açık ara fiyatı olacağı düşünülüyor. Yakıt tüketimi 4. sırada yer alıyor. Fakat buna karşılık aşağıya baktığımızda, ‘Yerli marka otomobil alır mısınız?’ diye sorduğumuzda, teknik özelliklerine bağlı olarak alınabileceği yanıtı verilmiş.
    Bir araç yapılırsa, herhalde büyük bir çoğunluğun en endişe ettiği konu fiyatı olacak. Yinede aşağıda görselde görüldüğü üzere Türkiye pazarında oldukça başarılı olacağı düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir