Toplu Taşıma ve Trafik Krizi!

Tekrar merhaba Ben derim ki ailesi!

Toplu taşıma bir yerden, başka bir yere giderken en çok tercih ettiğimiz yöntemlerin başında geliyor. Büyük şehirler olsun, küçük kasabalar ve köyler olsun, toplu taşıma bir yerleşim yerinin en temel ihtiyaçlarından birisi olarak kabul ediliyor. Toplu taşımanın günlük hayatımızın önemli bir kısmını oluşturduğu inkar edilemez bir gerçek. Peki, toplu taşıma bizim ihtiyaçlarımızı ne kadar karşılıyor? Özellikle büyük şehirlerde nüfusun git gide artması toplu taşımanın ulaşılabilirliğini ve konforunu nasıl etkiliyor?

Bu konudaki düşüncelerini merak ettik ve bir araştırma gerçekleştirdik. benderimki.com sitesi üzerinden, Türkiye geneli 1874 kişinin katıldığı araştırmamız 3-10 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleşti.

Trafik en çok büyük şehirlerde sorun yaratıyor!

Büyük şehirlerin en temel sorunlarından biri olan trafik, şehir sakinleri için çok fazla zaman kaybı yaratabiliyor. İstanbul’da yaşayan ve 6 gün çalışan bir birey haftada ortalama 7 buçuk saatini trafikte geçiriyor. Böylece 1 günlük çalışma mesaisine eş değer süreyi yolda geçirmiş oluyor. Bu durum Ankara’da haftada 6 buçuk saat, İzmir’de ise 6 saat olarak görünüyor. Büyük şehirlerin trafik sorunu bu şekilde artarak devam mı edecek? Bu sorunu çözmek için en iyi yol hangisi? Düşüncelerini gönderiye yorum yaparak paylaşabilirsin.

 

Ulaşımda en az Minibüs kullanılıyor!

Türkiye geneline baktığımızda en sık kullandığı ulaşım aracı %26 ile otobüs oldu. Fakat Metropoller (İstanbul, Ankara, İzmir) ve diğer şehir arasında bir kıyaslama yaptığımızda durum değişiyor. Metropollerde en sık kullanılan ulaşım aracı %31 ile otobüs iken, diğer şehirlerde en sık kullanılan ulaşım aracı %32 ile yürümek. Bu durum büyük şehirler ve küçük şehirler arasındaki yaşam farklılığını açıkça ortaya koyuyor. Büyük şehirlerdeki yol yapısı ve mesafelerin uzaklığı insanların gidecekleri yere yürüyerek ulaşabilmelerini engelliyor. Türkiye geneline baktığımızda ise en az kullanılan ulaşım aracı minibüs olarak görünüyor. Bu biraz şaşırtıcı, çünkü minibüs diğer ulaşım araçlarının olmadığı yerlerde hayat kurtarabiliyor. Fakat bu kadar az tercih edilmesinin bir sebebi olmalı diye düşünüyoruz.

 

Minibüs sınıfta kaldı!

Araştırmamızda hız, konfor, dakiklik, hijyen vb. kriterlere göre en ideal ulaşım aracı metro olarak görünüyor. İnsanlar yaşadıkları şehirlerde daha çok metro hattı olmasını talep ediyor. Enteresan olan bu grafiklerden önce yaşadığımız çevreye de baktığımızda, metro her ne kadar en ideal ulaşım aracı olsa da ulaşılabilirliği düşük. En çok metro hattına sahip olan İstanbul’da bile metro ile her yere ulaşabilmek mümkün olmuyor. Belki de belediyelerin metro hatları konusundaki çalışmalarını biraz daha arttırması gerekiyor. Bu konu hakkında sen ne düşünüyorsun?

En ideal ikinci ulaşım aracına baktığımızda ise Metropollerde %13 ile metrobüs, diğer şehirlerde ise %21 ile otobüs olduğu görünüyor. Yapımında, kullanımında büyük tartışmalara sebep olan Metrobüs’ün en ideal ikinci ulaşım aracı seçilmesi ise aslında tesadüf değil. Çoğunlukla kendisine ait yoldan gittiği için trafiğe takılmaması ulaşım süresini oldukça kısaltıyor, bu da Metrobüs’ü İstanbullu’lar için önemli bir noktaya taşıyor. Burada bir aşk-nefret ilişkisinden bahsedebiliriz sanırım, ne dersin 😋

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir