Sokak Hayvanları

Merhaba Ben derim ki… ailesi.

Ülkemizin en büyük problemlerinden biri de sokakta yaşayan 4 ayaklı dostlarımız. Kafamızı çevirdiğimiz her yerde bir sokak kedisi veya sokak köpeği ile karşılaşmak bizleri pek de şaşırtan bir durum değil.

Her ne kadar bir kısmı o ortamda doğup o şartlarda büyüse de önemli bir kısmı da heves edilerek eve alınıp bir süre sonra kapı önüne konan hayvanlardan oluşuyor. En kötüsü de sokaklarda ve barınaklarda binlerce bakıma, yardıma ihtiyacı olan hayvan dostumuz varken, mağazalardan satın alınmanın tercih edilmesi.

Biz de bu konuda duyarsız kalmak istemedik ve bu seferki konumuz evimizde, sokağımızda beslediğimiz minik dostlarımız olsun dedik…

Araştırmamız 27 Haziran ile 8 Temmuz tarihleri arasında, Türkiye geneli 2000 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Araştırmamızın sonucuna göre daha önceden sokak hayvanı sahiplenmiş her 10 kişiden 8’i yeniden hayvan sahiplenmeyi düşünüyor.



Manevi boyutu, minik dostumuzun eve getirdiği huzur, belki de sorumluluk duygusu insanları buna itiyor. Sen de evinde minik bir dostumuzla yaşamak ister miydin?


Evimizde en çok beslediğimiz hayvan kuş. Her 5 kişiden biri evinde kuş besliyor. Ardından %17 ile kedi, %12 ile köpek ve %10 ile balık evimizde en çok olan hayvanlar. Kuş beslemek diğer hayvanlara göre biraz daha basit ve daha az sorumluluk gerektirdiği için insanların tercihi bu yönde olabilir. Çünkü kedi ve köpek sahipleri kendilerini çocuk bakıyor gibi tanımladıklarını birçoğumuz biliyoruz 🙂 Özellikle köpeklerin her gün tuvalet ihtiyaçları için dışarıya çıkarılması gerekiyor. Bu da şehir hayatının koşturması esnasında insanlar için yorucu olabiliyor.

Her 2 kişiden 1’i çocuğunu bir evcil hayvan ile büyütmeyi planlıyor

Çocukların evcil hayvan ile büyütülmesini katılımcıların %50’si ileride planladığını belirtti. %23 bu duruma karşı olmadığını fakat kendisinin böyle bir şey yapmayacağını belirtirken, %12’lik kesim kendi çocuğunu bir evcil hayvan ile büyüttüğünü belirtti.

Bu konuda Alberta Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmak isteriz. Kedi/köpekle birlikte yaşamanın çocuklar üzerindeki etkileri araştırılmış. 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilen araştırmanın içerisinde çocukların sağlık durumları göz önüne alınmış. Araştırmanın sonucunda kedilerle ve köpeklerle büyüyen çocukların diğer çocuklara göre daha sağlıklı olduğu birçok açıdan kanıtlanmış.1

  • Burun akıntısı ve soğuk algınlığına yakalanma riskinin daha düşük olduğu,
  • Alerji olma ihtimalinin minimuma indiği,
  • Köpeklerle birlikte yaşayan bebeklerin diğer bebeklere göre %29 daha az antibiyotik kullandığı,
  • Mutluluk hormonunun bile %5 beyin, %95 bağırsakta üretildiği gerçeğiyle birlikte köpeklerle yaşayan çocuklar daha mutlu ve sağlıklı bir kişiliğe sahip olduğu araştırmanın sonuçları arasında.

Türkiye’de insanların sokak hayvanlarına karşı bilinci ve bakış açısı kişiden kişiye çok değişkenlik gösterebiliyor. Yine de her 10 kişiden yaklaşık 7’si sokak hayvanlarına yapılan yardımları yetersiz bulurken, yaklaşık 3’ü kişi de kısmen yeterli buluyor. Peki sen gerek barınaklarda, gerek sokaklarda hayvanlara yapılan yardımların yeterli olduğun düşünüyor musun?

“Sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünür müsünüz?” diye sorduğumuzda her 10 kişiden 6’sı ileride sokaktan bir hayvan sahiplenmeyi düşündüğünü belirtti. “Hiç sokak hayvanı sahiplendiniz mi?” diye sorduğumuzda ise 10 kişiden 4’ü de çoktan sahiplendiğini belirtti. Eğer sen de bir hayvan sahiplenmeyi düşünüyorsan Yedikule Hayvan Barınağı’nın sitesini ziyaret edebilir ve dünyanın en iyi dostuna hemen kavuşabilirsin.

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Kaynaklar:

  1. https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-017-0254-x

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir