Hayalinizdeki Araç Mustang!

Mustang 3

Ford Mustang’i dünyanın en çok satan spor arabaları listesinde zirveye taşıyan en büyük özellik hangisi? Aracın aklınızı başınızdan alacak motor gücü mü? Yoksa müthiş bir reklam kabiliyetiyle hazırlanmış tüketiciye hitap eden reklam filmleri mi?

İsterseniz bu soruların cevaplarını Mustang’in oluşum hikayesini inceleyerek birlikte değerlendirelim.

Ford araçları hakkında bilgi aradığınızda gözünüze ilk çarpan süreçlerden birinin firmanın bu markayı üretirken izlediği yol olacaktır. Tasarlanan her model için binlerce tüketici incelemesi bulacaksınız. Ürün geliştirme ve pazarlama aşamalarında dönemin diğer markalarından farklı yeni veri toplama süreçleri geliştiren firma bu yönüyle oldukça etkileyici sonuçlara imza atmıştır.

Mustang markası oluşturmak için farklı yaş gruplarıyla bir çok araştırma yapan Ford aynı zamanda kadınların da araba almaya başlamalarıyla birlikte bir ailenin birden fazla araca sahip olduğunu keşfeder. Kadınlar için kullanacakları araba kolay park edilebilir, küçük, gösterişli, manevra gücü yüksek olmalıdır. Aynı zamanda genç alıcılar için de karşılanabilir fiyatta olması gerekmektedir.

1 Ford’un baş tasarımcısı Gordon Platto konuşmalarında bir otomobilin sadece dış görünüşten ibaret olmadığını fonsiyonel olmasının da bir o kadar önemli olduğunu belirtmektedir. Platto “Müşterileri dinleyerek ve araçlarını nasıl kullandıklarını gözlemleyerek çok şey öğreniyoruz.” diyerek süreci daha iyi anlamamızı sağlamıştır.

2 Ford tasarımcıları, mühendisleri ve ürün pazarlamacıları yaptıkları tüketici gözlemleriyle ileriye dönük, deneysel spor otomobil konseptini ortaya çıkarırlar. Mustang’in ilk prototipi 1962 yılında sergilenir ve büyük ilgi görür. 1964 yılında ilk üretimi gerçekleşir. Tarihte ilk kez büyük bir otomobil üreticisi 3 büyük televizyon ağında eş zamanlı olarak programlara sponsor olmuştur. 29 milyon evde tanıtımları izlenen Mustang, 2600’den fazla gazeteye de haber olmuştur.

İlk seride Mustang, sadece iki kişinin yolculuk edebileceği şekilde tasarlanmıştı. Yapılan anketlerden elde edilen müşteri verileri göz önünde bulundurulduğunda 4 kişilik bir aracın hem aileler için, hem de özel kullanımlar için uygun olabileceğine karar verilir ve tasarım bu şekilde değiştirilir.

Ford, Farklı eğitim durumu ve meslekten birçok kişiyle araştırma yaparak 1974 yılında Mustang 2’yi piyasaya sürer. Mustang 2, 1974 model yılında 285.900’den fazla satılmıştır. 1973 model yılındaki satışlarına göre % 135 artış gösterir. Satış sonuçları aynı zamanda 1974 Mustang 2’nin genç, iyi eğitimli ve iyi ücretli tüketiciler arasında güçlü bir çekiciliğe sahip olduğunu da gösterir.

Mustang 2 müşterisinin % 61’i evliydi, % 33’ü çocuğu yoktu ve % 63’ü ise satın alımlarının ardından iki veya daha fazla araba sahibi oldu.

Zaman tünelinde ilerlediğimizde anlıyoruz ki; Mustang, yaptırdığı pazar araştırmalarında tespit ettiği tüketici genel isteklerinden özel bir pazar yaratan ve oldukça iyi tanımlanmış alıcı taleplerine cevap veren üretimler yaparak yıllar boyunca parmakla gösterilen bir marka haline dönüşebildi. Üretilen her arabanın kendine ait farklı özellikleri bulunsa da hepsi tek bir amaca hizmet ediyor; o da müşteri isteklerini tanıyıp, karşılayabilmek.

Eğer siz de efsane bir marka yaratma hayalini kuruyorsanız umarım bu yazımızda değindiğimiz noktalardan ilham alabilirsiniz.

Son olarak Philip Kotler’in unutmamamız gereken cümlesiyle yazımızı noktalayalım “Stratejik pazarlama, araştırma ile başlar.”

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Bizi daha yakından takip etmek için:

Kaynaklar:

1. https://www.reliableplant.com/Read/3802/market-research-drives-product-development-at-ford
2. https://media.ford.com/content/dam/fordmedia/North%20America/US/2013/09/17/The_Mustang_Story.pdf



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir