Zamlar Yasaklar ve Sigara

Sigara içmenin kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere kanser ve birçok bulaşıcı hastalığa da neden olduğu artık ispatlanmış bulgular arasında. OECD’nin 2018 yılı raporuna göre, Türkiye %26,5 sigara kullanım oranıyla OECD ülkeleri arasında 2. sırada yer alıyor.1



Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 yılı tütün mamulü istatistikleri, bir önceki yıla göre sigara satışının %12 arttığını gösteriyor.2

Peki 2019 yılı içerisinde şu ana kadar yapılan zamlar kullanıcıların alışkanlıklarını nasıl etkiledi? Kapalı alanlarda ve araç içinde sigara içilmesini kısıtlayan yasayla ilgili düşünceler ne? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için 9-11 Ekim 2019 tarihleri arasında, benderimki.com aracılığıyla 15 yaş üzeri Türkiye geneli 2022 kişinin katıldığı bir kamuoyu araştırması yaptık.

Kamuya açık alanlarda sigara içilmesi, içmeyenleri rahatsız ediyor!

4207 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ kapsamında hayatımızda önemli değişimler oldu. Kapalı alanlarda sigara içme yasağı zaten artık alıştığımız bir durumken, belirli açık alanlarda da sigara içilmesi kısıtlandı. Araştırmamızın sonuçlarına göre sigara içmeyenlerin yaklaşık yarısı park, sahil şeridi, orman, hastane bahçesi vb. yerlerde sadece belirlenen alanlarda sigara içilmesi gerektiğini düşünüyor. Sigara içmeyen her 5 kişiden 2’si ise bu alanlarda genel olarak sigara içilmesinden rahatsız oluyor.



Zamlar sigara tüketimini azalttı!

2019 yılı içerisinde sigaraya üst üste yapılan zamlar alışkanlıkları değiştirmiş görünüyor. Sigara içen yaklaşık her 3 kişiden 1’i zamlar sonrası daha az sigara içtiğini belirtiyor.

30 ve altı yaştaki sigara içen her 10 kişiden 4’ü zamlar sonrasında daha az sigara içtiğini belirtirken, 30 yaş üzerinde bu oran her 10 kişiden 3’ü olarak sonuçlara yansıdı.

Zamlar sonrası sigarayı azaltma eğiliminin yanı sıra daha uygun fiyatlı markalara yönelindiği de araştırmamızda çıkan bir diğer sonuç oldu. Sigara içenlerin %47’si zamlar sonrası daha uygun markaları tercih ettiklerini belirttiler.



Sigara içmeyenler arabada sigara içilmemesini destekliyor!

Arabada sigara içilmesini yasaklayan kanunla alakalı sigara içenlerin ve içmeyenlerin düşünceleri oldukça farklı. Sigara içenlerin %45’i bu değişikliği olumsuz, %28’i ise kısmen olumlu olarak değerlendiriyor. Sigara içmeyenlerin ise yarısından fazlası arabada sigara içilmemesine tam destek veriyor. Bu konu hakkında sen ne düşünüyorsun? Düşüncelerini aşağıda yorum olarak bekliyoruz.



Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna her yerde uyulmuyor!

Her 4 kişiden 1’i kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna uyulmadığını düşünüyor. Yaklaşık her 5 kişiden 3’ü ise kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna kısmen uyulduğunu düşünüyor.

Sigara içenlerle içmeyenlerin kanuna uyma noktasında hemfikir olmadıkları göze çarpıyor. Sigara içenlerin %26’sı, sigara içmeyenlerin %14’ü kanuna uyulduğunu düşünüyor. Peki sence bu kanunun uygulanması ne kadar başarılı?

Sigara konusunda bilinçlendirme eğitimine sıcak bakılıyor!

Sigara içenlerin 5 senede 1 katılmak zorunda olduğu, sigaranın kendilerine, ailelerine ve çevrelerine olan zararlarını anlatan, devlet tarafından sağlanan zorunlu bir bilinçlendirme eğitimi olmasına sıcak bakılıyor. Her 4 kişiden 3’ü sigaranın zararlarının anlatıldığı bir eğitimin olması gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan sigara içen her 3 kişiden 1’i bu eğitimin gereksiz olduğunu düşünüyor. Sigara içenlerin böyle düşünmesinde bağımlılık ön plana çıkıyor olabilir mi? Sigara içmeyenlerle içenler arasındaki bu fikir farklılığının sebebi sence ne olabilir? Eğitimle ve farkındalıkla sigara bırakılabilir mi?

Sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi devlet güvencesi kapsamında kalmalı!

Zaman zaman ortaya atılan görüşlerle birkaç kez gündeme getirilen başka bir konu daha araştırmada yer aldı. Bu konu sigara kaynaklı hastalıkların devlet bütçesine yük olmaması için ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamından çıkarılmasıyla ilgiliydi 3.

Araştırmamızın sonuçlarına göre her 3 kişiden 2’si sigara kullanımı kaynaklı hastalıkların devletin sağladığı ücretsiz sağlık hizmetleri kapsamında olmasını savunuyor. Bu oran sigara içmeyenlerde biraz düşüş gösterse de yine de yarısından fazlası kapsamda olmasını destekliyor.

Sen de bu konulardaki düşüncelerini, sosyal medya hesaplarımızda ve aşağıya yorum olarak paylaşmayı unutma.

Referanslar:



Gazete’de Ben derim ki…

Lütfen resimlerin görüntülenmesine izin verLütfen resimlerin görüntülenmesine izin ver


İnternet’te Ben derim ki…


Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link
Türkiye HaberciMedya GünlüğüAkasyam Haber
KPSS Cafe HaberYörem GüncelUrfa Flash
Şebin MedyaEskişehir Son HaberAlanya Televizyonu
Antalya BuradaKadından Al HaberiYeni Demokrat
ÇiçeğimMedyapressSinematur
Teke Tek HaberAlemi HaberGerçek Haberci
X HaberEkonomi GazetesiVeryansın TV
AydınpostBalikesirimMaraş Ana Haber
Jurnal HaberPolitika KulvarıDavut Güleç
İzmir TimeKarabük İlk HaberEn Güzel Elbiseler
Bandırma YaşamKadın ve KadınBatı Akdeniz
Gazete Yeni YüzyılGGG MedyaDoktorunuz
Özel Güvenlik Hakları
Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir