Batıl İnançlarımız

Merhaba Sevgili Ben derim ki… ailesi,

Batıl inançların var mı? Hangi batıl inançların gerçekleşeceğine inanırsın? Nazar boncuğu taşır mısın? NG Araştırma olarak merak dilen bu soruları 20-31 Mart 2020 tarihleri arasında 15 yaş üzeri 1992 kişiye sorduk. Türkiye genelinde online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde yaptığımız araştırmanın sonuçları bir hayli ilginç. Hadi birlikte inceleyelim!

Batıl inançlarımız var mı?

Batıl inançlar, eski çağlardan günümüze kadar gelen, insanlarda mantıklı açıklaması olmayan inanç ve davranışlarla ilişki kurmasıdır. Her ne kadar mantıklı açıklaması olmasa da kültür ve geleneklerin bir parçası olarak batıl inançlar nesilden nesile geçer.

Araştırmaya katılan her 10 katılımcıdan 6’sı batıl inançları olduğunu söyledi.


Hangi batıl inançlarımız var?

Batıl inançların birçoğunu gündelik hayatımızda kalıplaşmış ifadeler olarak kullanıyoruz. Her ne kadar alışkanlık haline geldiğinden biz bunları fark etmesek de katılımcıların cevaplarına baktığımızda ‘Bunu bende yapıyorum’ dediğinizi duyar gibiyiz. 🙂

En çok inanılan batıl inançlar şu şekilde sıralandı:

Hapşıran insana çok yaşa demenin ömrü uzatacağına inanırım78%
Nazar değmemesi için tahtaya vururum73%
Yıldız kaydığında dilek tutarım68%
Avucum kaşınırsa bir yerden para gelir65%
Gidenin arkasından su dökerim46%
Nazar değmemesi için evime nazar boncuğu asarım41%
Dört yapraklı yonca bulursam şans getireceğine inanırım35%

Yapılması korkutan batıl inançlar neler?

Bir önceki sorumuzda yaptığımız ve olumlu yönleri olduğu düşünülen batıl inançları inceledik. Ama bir de yapmaktan çekindiğimiz veya bizleri korkutan bazı batıl inançlar bulunur. Batıl inançları olduğunu söyleyen kişiler arasında yaklaşık olarak her 10 katılımcıdan 9’unun yapmaktan çekindiği bazı batıl inançlar var. Bunların oranları şu şekilde sıralandı:

Gece tırnak kesilmez49%
Çocuğun üstünden atlanırsa boyu kısa kalır46%
Kara kedi görmek uğursuzluk getirir45%
Gece ıslık çalınca şeytan gelebilir41%
Damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesi uğursuzluktur40%
Merdiven altından geçmek uğursuzluk demektir27%
Baykuş damda öterse o evden cenaze çıkar23%

Nazar boncuğu taşıyor muyuz?

Belli kimselerde bulunduğuna inanılan, kıskançlık veya hayranlıkla bakıldığında insanlara, eve, mala mülke hatta cansız nesnelere kötülük verdiğine inanılan uğursuzluk, göz nazardır1. Halk arasında göz değmesi olarak da tabir edilir. Bu durumlardan korunmak için en çok kullandığımız yol hiç kuşkusuz nazar boncuğu!


Evlerde, arabalarda ya da insanların üzerinde taşıdığını gördüğümüz nazar boncuğu, acaba ne sıklıkla kullanılıyor? Her 10 kişiden 4’ü nazar boncuğu taşıyor.

Falsız kalmıyoruz!

Fal, milattan önce 4000 yılına kadar dayanan, dünyanın en eski inanışlarından biri. Günümüzde artık her an elimizin altında bulunan telefonlarımıza kadar girmiş vaziyette. Kimi zaman arkadaş ortamlarının vazgeçilmez eğlencesi olan fal, araştırmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre insanların hayatlarına heyecan katmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 7’si fal baktırdığını belirtti.


Senin batıl inançların var mı? Yazımızda geçmeyen ama duyduğun en ilginç batıl inanç neydi? Yorumlarını yazımızın altına veya sosyal medya sayfalarımıza bekliyoruz.

Bizi daha yakından takip etmek için:

 

Referans:
1- Türk Dil Kurumu Sözlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir