Her Mevsim Beklediğimiz An: Tatil Zamanı!

Tüm yıl boyunca belki de hayalini kurduğumuz en güzel ve eğlenceli zaman! Stres atabileceğimiz, eğlenebileceğimiz, ya da sadece dinlenebileceğimiz bu zamanlar, bizi hayat rutininde motive eden en güzel aktivitelerden olabilir!

Hepimizin kısa veya uzun süreli kendimizi motive etme, enerjimizi artırıp çalışma hayatımıza devam etme, günlük işlerimizden sıyrılarak kendimize veya sevdiklerimize vakit ayırma ihtiyacımız vardır. NG Araştırma olarak insanların tatil tercihlerini ve beklentilerini analiz ettik.

Kamuoyu araştırmamız 07-31 Ağustos 2020 tarihleri arasında 15 yaş üzeri Türkiye geneli 4149 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleşti. Gelin sonuçları birlikte inceleyelim!

2020 Yılı Tatil Tercihleri

Seyahat, dinlenme, eğlenme ve hatta spor gibi amaçlarla kendimiz için oluşturduğumuz zamanlar tatil tercihlerimizi etkileyebiliyor. Ülkemizde her mevsim gezip görülecek yer çeşitliliği ve her bölgedeki farklı doğal güzellikleri alternatiflerimizi büyük ölçüde genişletiyor.

Yaptığımız araştırmada insanların 2020 yılında tatil için hangi bölgelere gittiğini sorduk. Dünya genelinde yaşadığımız pandemi sürecinin de etkisiyle bu yıl tatile gidemeyenler çoğunluğu oluşturuyor. Bunun dışında en fazla gidilen bölge Ege bölgesi iken, Marmara ve Akdeniz tercih edilen bölgeler arasında 3. ve 4. sırada yer alıyor.

Türkiye’de 2020 yılı içinde gidilen bölgeler:

Tatile gitmeyenler36%
Ege24%
Marmara17%
Akdeniz17%
Karadeniz13%
İç Anadolu7%
Doğu Anadolu3%
Güneydoğu Anadolu3%


En çok görmek istediğiniz tatil bölgesi hangisi?

Ülkemizin en büyük zenginlikerinden olan kültür ve turizm seçeneklerinin bizlere fazla alternatifler sunması hepimizin için büyük şans. Bu yıl çoğumuz için tatil planımız gerçekleşmediyse bile hep görmek istediğimiz yerler vardır.

Araştırmamızda her 10 kişiden 3’ü Ege ve aynı oranda kişi Karadenizi görmek istediğini belirtirken 2’si Akdeniz bölgesine gitmeyi arzuluyor. Kalan kişiler ise Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu bölgelerini görmek istediğini söyledi.



Tatil yapmamızı zorlaştıran nedenler

Tatil her birimiz için farklı bir olguyu çağrıştırabilir: tarihi & kültürel seyahat, deniz – kum – güneş, yiyecek-içecek, evde dinlenme, arkadaş ve aile ile zaman geçirme vb. Her ne kadar sebeplerimiz farklı olsa da genelde tatil algısı bize farklı bir yere gitmeyi anımsatır.

Gidebileceğimiz herhangi bir yer tatilimizi huzurla veya keyifle geçireceğimiz bir fırsat olabilir. Fakat bazı nedenlerden dolayı tatilimizi ertelemek zorunda kalabiliyoruz ya da neredeyse hiç tatile çıkamadan bir seneyi geçirebiliyoruz.

Katılımcılarımıza sorduğumuzda neredeyse yarısı koronavirüs salgın sürecinden dolayı tatil yapmasının zorlaştığını belirtti. Her 10 kişiden 3’ü ise maddi durumunu sebep göstererek tatil yapamadığını söylerken kalan kişiler otel fiyatlarının yüksek olması, işyerinden izin alınamaması vb. gibi nedenlerle tatil imkanının azaldığını belirtti. Görünen o ki, yaşadığımız pandemi krizinin olumsuz etkileri tatil planlarımızı da önemli ölçüde etkiliyor.



En son tercih ettiğin konaklama türü hangisi?

Araştırmamıza göre her 3 kişiden 1’i en son tatilini otelde geçirmeyi seçerken hemen arkasından akraba veya tanıdık yanında kalmayı tercih edenler geliyor. Ev kiralamanın da tercihlerde yükseldiğini görüyoruz.



Yurt dışında Tatil

Farklı ülkelerin kendine has kültür çeşitliliğini ve doğal güzelliklerini görmek, deneyimlemek güzel tecrübeler katar. Hatta dünya turu birçok kişinin hayallerini süsler.

NG Araştırma olarak insanlara Yurt dışında kaç defa tatil yaptığını sorduğumuzda, her 5 kişiden 3’ü yurt dışında henüz tatil yapmadığını belirtti. Her 5 kişiden 1’i hayatında 1 defa başka ülkede tatil yapma fırsatı edindiğini, kalan 1 kişi ise 2 veya daha fazla sayıda tatil için yurt dışına gittiğini belirtti.

Birkaç ayı evde geçirdiğimiz 2020 yılı belki yurtdışı tatil planına elverişli olmasa da her birimiz kendisine özgü tatil fırsatları oluşturabilir.



Peki senin en çok görmek istediğin yer neresi? Gidip deneyimlediğin veya ilginç bir yer olduğunu düşündüğün tatil fikrin varsa, bunları yazımızın altında veya sosyal medya sayfalarımızda paylaşabilir, bir sonraki tatil planlarımız için bizlere farklı fikirler verebilirsin 🙂



Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir