Türkiye’de ilk internet haberciliğinin 1995 yılında gerçekleştiğini biliyor muydunuz?1
Aradan geçen çeyrek asırdan sonra günümüzde, haberleri takip etmek için interneti kullananların sayısı oldukça değişti. Görünen o ki, teknolojik cihazların hayatımızda önemli bir yer kaplamasıyla beraber, geleneksel gazetecilik yerini büyük ölçüde internet gazeteciliğine bırakıyor.
Ben derim ki… ailesi olarak 30 haziran ve 7 Temmuz 2021 tarihleri arasında, Türkiye genelinde ve 18-55 yaş aralığında farklı sosyo-ekonomik gruplardan 1107 kişinin katılımı ile bu konuda bir araştırma yürüttük.
Gelin hep beraber katılımcılarımızın fikirlerini inceleyelim!
Gazete satın alma sıklığı
Katılımcılarımıza en son ne zaman gazete aldıklarını sorduğumuzda uzun süredir gazete satın almayan kişi sayısının daha fazla olduğunu gördük.
Peki katılımcıların yüzde kaçı gazete almayı tercih etmiyor?
%63 oranındaki çoğunluk 1 yıldan daha fazla süredir gazete almadığını belirtti. Son 6 ay içerisinde gazete alan kişi sayısı ise %13 oranında.
En son ne zaman gazete almıştın? | Oran |
---|---|
1 yıldan uzun süredir gazete almadım | 63% |
Son 1 yıl içerisinde | 13% |
Son 6 ay içerisinde | 13% |
Son 1 ay içerisinde | 8% |
Son 1 hafta içerisinde | 3% |
Neden gazete almıyoruz?
Katılımcılarımıza neden gazete almamayı tercih ettiklerini sorduk.
Katılımcılarımızın %65’i gazeteleri internetten takip etmeyi tercih ediyor. %10 oranında kişi ise her gün gazete almanın uğraştırıcı olduğunu düşünüyor. İnternet gazeteciliğinin daha kolay ulaşılabilir olması birçok kişi için büyük bir avantaj gibi duruyor.
Gazete almama sebeplerin neler? | Oran |
---|---|
Gazeteleri internetten takip ediyorum | 65% |
Hergün gidip gazete almak zor oluyor | 10% |
Gazete okumayı sevmiyorum | 9% |
Haberleri takip etmiyorum | 7% |
Beğendiğim bir gazete yok | 6% |
Gazetelerin pahalı olduğunu düşünüyorum | 3% |
Gazete almanı ne sağlar?
Katılımcılarımıza yönlendirdiğimiz bir diğer soru, ne gibi faktörlerin insanları gazete satın almaya yönlendireceği ile ilgiliydi.
Katılımcılarımızın %32’si gazetenin yanında promosyonlar verilmesi şartıyla gazete alacağını bellirtti.
%25 oranında kişi, kişiye hitap eden bir gazetenin olması durumunda gazete alacağını söyledi.
Katılımcılarımızın %16’sı gazetenin üyelik sistemiyle kapıya getirilmesinin gazete almalarını sağlayacağını belirtti. Görüldüğü üzere günümüz Türkiye’sinde ulaşım kolaylığı önemli bir fark oluşturuyor.
%21 oranında kişi ise hiçbir değişikliğin gazete almalarını sağlamayacağını belirtiyor.
Gazetelerin dijital platforma taşınması
Gazeteciliğin internet üzerinde yaygınlaşması konusundaki genel düşünce ne?
Verilerimizi incelediğimizde %38 oranında “Çok daha iyi oldu.” cevabını aldık. %37 oranında kişi bu durumun sadece iyi olduğunu düşünüyor. Gazeteciliğin internet platformuna taşınmasının hiç iyi olmadığını belirten kişi sayısı da oldukça az; sadece %1 oranında. Katılımcılarımızın %21’i bu konuda karasız.

Peki, senin internet gazeteciliği ile ilgili düşüncelerin neler? Lütfen bizimle yazımızın altında veya sosyal medya hesaplarımızda paylaş!
Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla
Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.
Bizi daha yakından takip etmek için:




Referanslar: