Türkiye Süper Ligi 2021/2022 Sezonu

Merhaba sevgili Ben derim ki… ailesi,

Futbol, ülkemiz için adeta bir yaşam biçimi! Çoğumuz herhangi bir çıkarı olmadan taraftarı olduğu takımlara gönülden bağlanıyor. Biz de hem bu sevginin detaylarına inmek, hem de sonlarına yaklaştığımız 2021-2022 futbol sezonuyla ilgili futbolseverlerin ne düşündüğünü görmek amacıyla NG Araştırma olarak bir kamuoyu araştırması yaptık.

Araştırmamız 14-26 Nisan 2022 tarihleri arasında 15 yaş üzeri, Türkiye genelinde 2096 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleştirildi.

Katılımcılar hangi takımı destekliyor!

Araştırmamıza katılan taraftarların dağılımını incelediğimizde ‘3 Büyükler’ olarak adlandırılan İstanbul takımlarının taraftarları, katılımcıların oldukça büyük bir kısmını oluşturuyor. Katılımcıların %36’sı Galatasaray’lı, %30’u Fenerbahçe’li ve %20’si Beşiktaş’lı. Anadolu kulüplerimizden en çok katılım gösteren taraftarlar ise %5 ile Trabzonspor oldu. Geriye kalan %9’luk taraftar ise diğer takımları destekleyenlerden oluştu.

Trabzonspor’un başarısındaki en büyük pay kimin?

2021/2022 futbol sezonunda Trabzonspor, neredeyse sezonun tamamını lider sürdürdü. Ligin bitimine 4 hafta kala 1 puan alması halinde şampiyonluğunu ilan edecek Trabzonspor’un başarısındaki ana etkeni katılımcılarımıza sorduk.

Katılımcıların %33’ü, Trabzonspor’un kadro kalitesinin iyi olmasını en önemli faktör olarak görüyor. %29’u ise diğer takımlar zayıf olduğu için şampiyonluk ipine yaklaştığı düşüncesinde. Hakemlerin ana etken olduğunu belirten katılımcıların oranı ise %16.

En başarılı teknik direktör kim oldu?

Katılımcıların, bu sezon ki en başarılı teknik direktör tahminlerini incelediğimizde puan durumunun etkisini gözle görebiliyoruz.

Trabzonspor’u uzun yıllar sonra şampiyonluğa yaklaştıran Abdullah Avcı %39’luk oranıyla zirvede. Sezonun son bölümünde Fenerbahçe’nin başına geçerek puan durumunda 2. sıraya yerleşmesini sağlayan İsmail Kartal ise %17’lik oranıyla katılımcılar tarafından en çok oyu olan 2. teknik direktör oldu.

Türk futbolundan şike temizlendi mi?

3 Temmuz 2011 tarihinde başlayan şike süreci, üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen günümüzde bile gündemini koruyor. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 7’si Türk futbolunun şikeden temizlenmediğini düşünüyor. Bu durum, tuttuğu takımlardan bağımsız olmak üzere taraftarların futbolumuza olan güveninin azaldığını gösteriyor. Şikenin tamamen ortadan kalktığını düşünenlerin oranı ise her 10 kişiden yalnızca 1’i.

Türk futbolunun seyir kalitesi beğeniliyor mu?

Her 10 kişiden 3’ü ligimizdeki futbolun kalitesini beğeniyor. 4’ü ise futbolumuzu yeterli görmezken, geriye kalan katılımcılar ortalama bir seyir zevkimiz olduğunu düşünüyor.

Seven VAR, sevmeyen VAR!

Ülkemizde son 3 sezondan itibaren uygulanmaya başlanan VAR (Video Yardımcı Hakem) uygulaması ise katılımcılar tarafından farklı değerlendiriliyor. VAR uygulaması kullanılmaya başlandıktan sonra hakem hatalarının sayısının azaldığı görülüyor. Fakat uygulamanın maç içindeki heyacanı düşürdüğünü düşünenler de var. Katılımcıların %51’i uygulamadan memnun olduğunu belirtirken, %24’ü ise memnun olmadığını belirtti.

Katılımcılara VAR uygulaması ile ilgili detaylı görüşlerini sorduğumuzda, hataları minumuma indirip, adil bir ortam sağladığını düşünenlerin oranı %45 olurken, ülkemizde doğru uygulanmadığını düşünenlerin oranı ise %36.

Yeni sezonda en çok hangi takımın transfere ihtiyacı var?

Özellikle ‘3 Büyükler’ olarak adlandırılan İstanbul takımlarının başarısız bir sezon geçirmesinin ardından, taraftarlar gözünü yeni sezona dikti. Biz de katılımcılara yeni sezonda en çok hangi takımın transfere ihtiyacı olduğunu sorduk.

Tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşayan Galatasaray, %52’lik oranıyla zirvede. %15’lik oranıyla Fenerbahçe ve %13’lük oranıyla Beşiktaş ise diğer öne çıkan takımlar oldu.

A Milli Takım neden başarısız oldu?

2022 Dünya Kupası play off elemelerine katılarak hepimizi heyecanlandıran A Milli Futbol Takımımız, maalesef elemelerde Portekiz’e kaybederek elendi. Turnuva öncesi neredeyse tüm kamuoyunun güvenini kazanan takımımızın başarısız olma nedenlerini katılımcılara sorduk.

Katılımcıların %44’ü etkisiz futbolcu performansları nedeniyle başarısız olduğumuzu düşünürken, %15’i ise kadronun yetersiz olmasını öne çıkardı. Takımımızın tecrübesiz olmasından dolayı, erken veda ettiğini düşünenlerin oranı ise %11.

Katılımcıları, turnuva performansıyla en çok hayal kırıklığına uğratan futbolcumuz %40’lık oranıyla Burak Yılmaz olurken, %17’lik oranıyla Hakan Çalhanoğlu 2. sırada yer aldı.

Futbola koronavirüs engeli!

Hepimizin bildiği üzere 2020 Mart ayından itibaren ülkemizde görülen koronavirüs vakalarından dolayı birçoğumuzun yaşamı olumsuz yönde etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Öyle ki bu süreçten futbol da nasibini aldı! Bakalım katılımcılar böyle bir sağlık tehdidi varken maçların oynanmasını ne derece istiyor.

Katılımcıların %78’i futbol liglerinin devam etmesi gerektiğini düşünürken, %13’ü ise oynanmaması gerektiğini düşünüyor.

Maçlarda taraftar olmalı mı?

Türkiye Futbol Fedarasyonu, pandemi sürecinden dolayı 2021 Ağustos ayından itibaren stadların %50 oranında taraftara açılacağını açıkladı. Son dönemde ise vaka sayısındaki düşüşlerden dolayı stadlar tam kapasiteyle seyircilere açıldı.

Katılımcıların %63’ü federasyonun kararını doğru buluyor. %63’lük kitlenin düşüncesi stadların tam kapasiteyle seyircilere açık olması yönünde.

Katılımcıların %28’i sosyal mesafeye uyacak şekilde seyirci alınması gerektiğini düşünürken, %8’si ise tüm maçların seyircisiz oynanması gerektiği yönünde fikir belirtiyor.

Yabancı sınırı kaç olmalı?

Geçtiğimiz sene Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklanan karar ile yabancı sınırı konusu tekrar gündeme geldi. Federasyon kararı gereği bir takımda oynayabilecek yabancı sayısı kademeli olarak 8’e düşürülecek. Mevcut durumda her takımın kadrosunda 14 yabancı futbolcu bulunabiliyorken bu karar kulüplerin oldukça tepkisini çekti. Biz de kamuoyunun bu konuda ne düşündüğünü sorduk.

Katılımcılara bir takımda kaç yabancı olması gerektiğini sorduğumuzda verilen cevapların ortalaması 9 yabancı olarak dikkat çekiyor. Bu sonuç da federasyonun kararını destekler nitelikte. Yabancı sayısının sınırsız olması gerektiğini belirtenlerin oranı %15 olurken, %1’lik kesim ise takımlarda hiç yabancı oyuncu bulunmasını istemiyor.

Ligimizin seviyesini nasıl yükseltebiliriz?

Uzun yıllardır Avrupa’da başarıya hasret kaldığımız bu dönemlerde, kamuoyunda ligimizin kalitesi tartışılacak duruma geldi. Çoğu zaman Avrupa Liglerinde oynanan futbolu gıptayla izlediğimiz ise acı bir gerçek. Biz de katılımcılara bu liglerin seviyesine yükselmemiz için en önemli etkenlerin neler olduğunu sorduk.

Katılımcıların %45’i altyapının gelişmesi gerektiğini ifade etti. %17’si ise bir futbol sistemi üzerinde istikrar yakalanması gerektiğini düşünüyor. Umuyoruz ki katılımcıların da düşünceleri doğrultusunda futbol iklimimiz kısa zamanda hak ettiği değere ulaşır. 🙂

Döviz kurundaki artışların futbola etkisi!

2021 yılı son çeyreğinde başlayan kur dalgalanması günlük hayatımızı olduğu gibi, futbol ekonomisini de oldukça etkiledi. Özellikle de transfer işlemlerinin Euro üzerinde yapılması ve kulüplerin Euro üzerinden borcu olması gelecek adına oldukça endişe verici.


Her 10 kişiden 8’i döviz kurundaki artışların, futbol kulüplerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

3 Büyük Takım neden başarısız oldu?

Geçtiğimiz sezonun son haftasına kadar, şampiyonluk mücadelesi veren Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, şampiyonluk parolasıyla çıktıkları 2021/2022 sezonunda oldukça başarısız oldu. Katılımcıların 3 büyüklerle ilgili yorumları ise şu şekilde;

%26’sı etkisiz futbolcu performansları nedeniyle başarısız olduklarını düşünürken, %21’i kulüp yönetimlerinin etkisiz olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Kadroların yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı ise %15.

Biz de Ben derim ki… ailesi olarak bu futbol sezonunun rekabetçi, adil ve her şeyden önemlisi sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını diliyoruz. Sen de önümüzdeki sezon ile ilgili düşüncelerini yorumlarda paylaşabilirsin. 🙂

İnternet’te Ben derim ki…


Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link


Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir