Hayatımızın Vazgeçilmezi: Sosyal Medya

Bu araştırmamızı, içinde bulunduğumuz milenyuma damgasını vuran, hayat tarzımızı ve yaşam alışkanlıklarımızı tamamıyla değiştiren sosyal medya üzerine yaptık.

Teknolojinin gelişmesiyle herkesin bir bilgisayarının olması, internetin yaygınlaşması ve akıllı telefonların herkesin elinden düşmez hale gelmesiyle beraber sosyal medyanın hayatımıza çok hızlı girebilmesi için tüm altyapı hazırdı. Sosyal ilişkilerin çok önemli olduğu bir dünyada sosyal medya da hayatlarımızın en derinlerine kadar girmiş durumda.

NG araştırma olarak Türkiye’de sosyal medya kullanım alışkanlıklarının bugünlerde hangi düzeyde olduğunu görmek için online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde bir araştırma yaptık. 9 Haziran – 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında, 15 yaş üzeri, 5673 kişinin katılımıyla, Türkiye genelinde yaptığımız araştırmanın ilginç sonuçları var. 

Hadi birlikte inceleyelim!

Sosyal medya kullanım oranı dikkat çekici!

Özellikle 2019 yılının sonlarında tüm dünyada etkisini gösteren pandemi sürecinin etkisiyle, sosyal medya hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi. Sosyal medya kullanım oranlarına baktığımızda da bu tezi destekler nitelikte.

Araştırmaya katılan her 20 kişiden 19’u sosyal medya kullandığını belirtirken, kullanmayanların nedeni ise büyük oranda zaman bulamaması oluyor.

En çok tercih edilen sosyal medya hangisi?

İnsanlar tarafından büyük ilgi gören sosyal medya kanallarının öne çıkan ana özellikleri farklı kişiler tarafından da en çok tercih edilen olmasına neden oluyor. Kimimiz düşüncelerini paylaşacağı platformları tercih ederken, kimimiz ise yaşantısını fotoğraf veya video yardımı ile paylaşabileceği kanallara yöneliyor. Peki, Türkiye’de en çok hangi sosyal medya kanalı tercih ediliyor?

Katılımcıların en sık kullandığı sosyal medya kanalı %65’lik oranıyla Instagram oldu. Kısa süre öncesine kadar gençlerin yoğunlukta olduğu Instagram artık her yaş grubunun kullandığı bir platform oldu.

Dünyanın en büyük video platformlarından biri olan YouTube ise %17’lik oranıyla 2. sırada tercih ediliyor. Türkiye’de her kesime ulaşmayı başarabilmiş Facebook, en sık kullanılanlar açısından %8’lik oranıyla 3. sırayı alırken, Twitter %6’lık oranıyla 4. sırada.

Sosyal medyayı neden kullanıyoruz ?

Sosyal medyanın çok fazla ilgi görmesinin nedeni her yaşa uygun içerikleri kısa sürede sunması. Hangi seçenekler daha ön plana çıkıyor ve kullanımlarda belirleyici oluyor sorusunun cevabını araştırmamızla cevaplamış olduk.

Katılımcıların sosyal medyayı kullanmalarının ana nedenlerine baktığımızda; %25’i eğlenmek, %24’ü boş zamanını değerlendirmek, %21’i yeni şeyler öğrenmek, %13’ü ise tanıdıklarıyla iletişimde kalmak için sosyal medya kullandığını ifade etti.

2022 yılını en çok etkileyen, ülkemizin ve dünyanın gündemine oturan koronavirüs burada da karşımıza çıkıyor. %2’lik kesim son günlerde koronavirüs salgınına dair bilgi edinmek amacıyla sosyal medya kullanıyor.

Sosyal medyada ne kadar zaman harcıyoruz?

Sosyal medya hesabı olmayan artık yok denecek kadar az! Bu kadar yaygın kullanılırken kullanım sıklığı nasıl?

Katılımcıların %81’i hesaplarını günde birkaç kez kontrol ettiğini belirtirken, %11’i günde bir defa kontrol ediyor. Geri kalan kesim ise haftada birkaç kez bakmanın yeterli olacağını düşünüyor.

Katılımcılara hesaplarından ne sıklıkta paylaşım yaptıklarını sorduğumuzda, sonuçlarda belirgin bir değişiklik ortaya çıkıyor. Katılımcıların %53’ü haftada birden daha seyrek paylaşım yaparken, %34’ü haftada bir veya birkaç defa içerik paylaşıyor. %13’lük kesim ise günde bir veya daha fazla paylaşım yapıyor.

Bu sonuçlar da bize oldukça büyük bir kitlenin sosyal medya kullanmasına rağmen, çok daha seyrek paylaşım yaptığını gösteriyor.

Biz mi sosyal medyayı yönetiyoruz, sosyal medya mı bizi?

Sosyal medya sayesinde zamanımız çok hızlı akıp gidiyor. Toplu taşımada, evde, tatilde, arabada her yerde sosyal medyada zaman geçiriyoruz. Yeri geldiğinde aynı evin içinde telefondan mesajlaşıyoruz. Peki, bu zamanı kontrol altında tutabiliyor muyuz?

Araştırmaya katılan her 5 kişiden 4’ü sosyal medyada harcadığı zamanı kontrol altında tutabildiğini belirtti. Kalanlar ise bu süreyi sınırlamakta zorlanıyor.

Sosyal medyada geçirdiğin süreyi azaltmayı denedin mi?

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %30’u sosyal medyada geçirdiği zamanı azaltmayı denemezken, ’20’si ise henüz denememiş olmasına rağmen bu süreyi azaltmayı düşünüyor. %34’ü süreyi azaltmayı deneyip başarılı olduğunu ifade ederken, %16’sı ise denemesine rağmen sosyal medyada geçirdiği süreyi azaltamadığını belirtti.

Sosyal medya bağımlılığı hakkında çok fazla araştırmalar yapılıyor. Araştırmalarda günlük hayata etkisi çok ciddi bir şekilde inceleniyor. Bu yazıyı okuduğunuzda içinizden “bağımlı değilim” diyebilirsiniz. Ama ne yazık ki sürekli elimiz telefona gidiyor. 🙂 Bakalım araştırmamıza katılanlar kendilerini sosyal medya bağımlısı olarak görüyorlar mı?

Her 10 kişiden 1’i sosyal medya bağımlısı olduğunu belirtirken, 4’ü kısmen bağımlı olduğunu, 5’i ise bağımlı olmadığını belirtti.

Koronavirüs sosyal medyanın neresinde ?

Dünya genelinde yaklaşık 3 senedir devam eden koronavirüs salgınıyla beraber günlük yaşantımız birdenbire değişti. Bu değişimlerden biri olarak hepimizin evde geçirdiği süre artmış oldu. Acaba içinde bulunduğumuz bu durum sosyal medyada geçirdiğimiz süreyi nasıl etkiledi?

Salgından dolayı insanların %57’si sosyal medyada geçirdiği sürenin arttığını belirtirken, %40’ı ise bu sürenin değişmediğini belirtti.

Sosyal medya psikolojiyi nasıl etkiliyor ?

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre sosyal medya psikolojiyi kötü etkileyebiliyor. Herhangi bir uzman kontrolünde değerlendirme içermeyen, kişinin tamamen kendi beyanına bağlı sonuçlara baktığımızda ilginç sonuçlar tespit ettik.

Her 10 kişiden 3’ü sosyal medyanın psikolojisini olumsuz etkilendiğini ifade etti. 6’sı psikolojisinin etkilenmediğini, 2’si ise olumlu yönde etkilendiğini ifade etti.

Peki, senin sosyal medyayı kullanma veya kullanmama nedenlerin neler? Cevabını yazıya yorum yaparak veya sosyal medya hesaplarımızda bizimle paylaşabilirsin.



Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir