Gündüz Kuşağı Programları

Merhaba Sevgili Ben derim ki… ailesi,

Günümüzde evinde televizyon bulunmayan hane, hemen hemen yok denecek kadar azdır. Öyle ki televizyon adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Televizyon kanallarının olmazsa olmazı ise gündüz kuşağı programları.

Peki, gündüz kuşağı programlarını izlemeyi sever miyiz? Gündüz kuşağı programlarından beklentilerimiz neler? Bütün bu soruların cevaplarını NG Araştırma olarak merak ettik!

Araştırmamız 16 – 30 Kasım 2022 tarihleri arasında Türkiye genelinde 15 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik gruplardan 1447 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleştirildi.

Televizyon izlemek hala vazgeçilmezimiz!

Bilindiği üzere teknoloji ve internet dünyasının son yıllardaki hızlı gelişimi televizyon izleme durumumuza da yansımış durumda. Günümüzde artık televizyondaki içeriklere internet üzerinden rahatça ulaşabiliyoruz. Bu rahatlık, bakalım katılımcıların tercihlerine nasıl yansımış!

Sonuçları incelediğimizde katılımcılarımızın günde ortalama 5 saat televizyon izlediğini belirttiğini görüyoruz. Anlaşılan teknoloji ilerlese de, televizyon izleme alışkanlığımızdan hala kopamıyoruz.

Gündüz kuşağı programları seviliyor mu?

Televizyonun en değerli kuşağı prime time (20:00-00:00) gibi görünse de, gündüz kuşağı da en az prime-time kuşağı kadar rağbet görüyor… Evde olan olmayan herkesin ucundan kıyısından bir yerinden bulaştığı gündüz kuşağı programları internetin hayatımızı da kolaylaştırması ile daha fazla hayatımızın içine girdi. 

Sonuçlara baktığımızda gündüz kuşağını izlemeyi sevenlerin oranı %67 olurken, sevmeyenlerin oranı ise %31 oldu. Sevip sevmemek konusunda kararsız kalanların oranı ise %2.

En beğenilen gündüz kuşağı programı hangisi?

Gündüz kuşağı programları, hemen hemen her televizyon kanalında rastlanan farklı konseptlere ve geniş bir izleyici kitlesine sahiptir.

Bazen sadece ses olsun diye açtığımız gündüz kuşağı programlarında birden olayın akışına dahil oluyoruz. Kimi zaman yemek sofralarında menüyü eleştiriyoruz, kimi zaman kayıpları buluyoruz.

Yaptığımız araştırmada katılımcılarımıza en beğendikleri gündüz kuşağı programını sorduk!

Katılımcılarımızın cevaplarını incelediğimizde %45 oy oranıyla Müge Anlı ile Tatlı Sert programının birinci sırada yerini aldığını görüyoruz. %11 oy oranıyla Esra Erol’da programı ikinci sıraya yerleşirken, Zuhal Topal’la Yemekteyiz %10 oy oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.

En iyi gündüz kuşağı programı sunucusu kim?

Katılımcılarımızın verdiği cevaplar doğrultusunda, en beğenilen gündüz kuşağı programının Müge Anlı ile Tatlı Sert programı olduğunu gördük, peki bu kuşağın en beğenilen sunucusu bakalım kim olmuş!

Birinci sırada %54 oy oranıyla hayranlarının ‘Sarı Papatyamız’ dediği ‘Müge Anlı yer aldı. %11 oy oranıyla onu Esra Erol takip etti. %10 oy oranıyla Kadir Ezildi ise 3. sırada yerini aldı.

Gündüz kuşağında canlı yayına katıldın mı?

Bilindiği üzere bazı programlar stüdyoda seyirci karşısında çekiliyor. Stüdyoda sevdiğimiz programı izlemek de şüphesiz farklı bir deneyim olmalı. Bakalım stüdyoda programları canlı canlı izlemiş olan katılımcılarımızın oranı kaç olmuş!

Sonuçları incelediğimizde katılımcıların %95’i daha önce hiç gündüz kuşağı programını stüdyoda izlemediğini belirtirken %5’i stüdyoda izleme deneyimine sahip olduğunu belirtti.

Gündüz kuşağı formatları hakkında ne düşünüyorsun?

Gündüz kuşağı programların konseptleri oldukça renkli. Kimi sorunlara karşı çözüm üretiyor, kimi izleyicisine yemekler ile ilgili fikirler veya püf noktalar sunuyor… Seyirciler ise bazen kendinden bir şeyler bulmak, bazen dertlerini unutmak, bazen yalnızlığını gidermek, bazen de dedikodu ihtiyaçlarını karşılamak gibi nedenlerle bu kuşağa büyük ilgi gösteriyor.

Katılımcılarımızın %39’u gündüz kuşağı formatlarını ne kaliteli ne kalitesiz bulduğunu ifade etti. Kaliteli bulanların oranı %37 olurken, kalitesiz bulanların oranı %16 oldu.

Gündüz kuşağı programları, insanları psikolojik olarak etkiliyor mu?

Çoğu zaman gündemde gördüğümüz başlıklardan birisi de gündüz kuşağında yayınlanan programların insanları etkileyip etkilemediği. Bu konuyu Ben derim ki… ailesi olarak bizler de çok merak ettik ve katılımcılarımıza sorumuzu yönelttik. Cevaplar oldukça ilgi çekici.

Katılımcıların %61’i gündüz kuşağı programlarının insanları psikolojik olarak etkilediğini düşünüyor. %34’ü ise kısmen etkilediğini düşünürken %5’i etkilemediğini düşündüğünü ifade etti.

Gündüz kuşağı programları insan psikolojisini nasıl etkiliyor?

Katılımcılarımızın verdiği cevapların çoğunluğu gündüz kuşağının insanları psikolojik olarak etkilediği yönünde olduğunu gördük. Peki bu etki olumlu bir şekilde mi yoksa olumsuz bir şekilde mi? Gelin sonuçlara hep birlikte göz atalım!

Sonuçları incelediğimizde katılımcıların %52’si gündüz kuşağı programlarının insanları psikolojik olarak olumsuz etkilediğini düşünüyor. %37’si ise ne olumlu ne olumsuz etkilediğini düşünürken %11’i olumlu olarak etkilediğini düşündüğünü ifade etti.

Gündüz kuşağı programlarından neler bekleriz?

Araştırmamızda katılımcılarımıza gündüz kuşağı programlarından beklentilerini sorduk. Cevaplar şu şekilde sıralandı:

Gündüz kuşağı programlarından beklentilerinOran
Gerçekçi olması%60
Eğitici olması%56
Hayatın içindeki sorunları ele alması%50
Eğlenceli olması%41
Doktor ve uzmanlara yer vermesi%35
Yemek fikirleri vermesi%26
Dini sohbetlere yer vermesi%20
Ünlü konuklara yer vermesi%12
Astrolojiye yer vermesi%11
Hiçbir beklentim yok%4

Bazen sadece ses olsun diye açtığımız gündüz kuşağı programlarında birden olayın akışına dahil oluyoruz. Kimi zaman yemek sofralarında menüyü eleştiriyoruz, kimi zaman kayıpları buluyoruz.

Gündüz kuşağının yeni favorileri her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki senin en beğendiğin gündüz kuşağı programı hangisi? Daha önce stüdyoda izleme deneyiminde bulunduğun programlar oldu mu? Düşüncelerini yazımızın altında veya sosyal medya sayfalarımızda paylaşmayı unutma!



Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir