Yemek Tercihlerimiz

Yaşam piramidinin en altında, en temel noktada yer alan yiyecek, hayatımızın olmazsa olmazı. Yemek yemenin hayatımızda bu denli bir yerinin olması, üzerinde konuşulup araştırmalar yapmaya ve yüzlerce kitap, binlerce tarif yazılmasına sebep oluyor.

Peki, en sevilen öğün hangisi? Hafta sonu kahvaltılarının en çok hangi yönü seviliyor?

NG Araştırma olarak bu soruların cevaplarını öğrenmek için 6-15 Aralık 2022 tarihleri arasında, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü, farklı sosyo-ekonomik gruplardan, 1492 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptık. 

Favori öğünümüz hangisi?

Herkesin kişisel zevkleri farklıdır. Bu durum beslendiğimiz öğünlerde de ortaya çıkar. Katılımcılarımıza en sevdikleri öğünün hangisi olduğunu sorduk!

Katılımcıların %46’sının favori öğünü kahvaltı olurken, %41 oy oranıyla akşam yemeği 2. en sevilen öğün oldu. Öğlen yemeği diyenlerin oranı %9 olurken, ara öğün sevenlerin oranı ise %4 oldu.

Günde kaç öğün yemek yiyoruz?

Ögünler; beslenmenin temel taşlarını oluşturur. Sabah, öğlen, akşam olmak üzere 3 ana öğün bulunur. Katılımcılarımızın verdiği cevaplar doğrultusunda bu 3 öğün arasında sevilen öğünün kahvaltı olduğunu gördük. Peki ya günde kaç öğün tüketiyoruz?

Katılımcıların %48’i günde 3 öğün beslendiklerini, %39’u günde 2, %11’i 3’ten fazla, %1’i ise günde 1 öğün beslendiklerini belirtti.

Ara öğünlerde favori yiyecek hangisi?

Açlığımızı yatıştırmak için ara öğünler yardımımıza koşuyor. Peki katılımcılarımız ara öğünlerde genellikle ne tüketiyor? Gelin sonuçlara hep birlikte bakalım!

Araştırmamızın sonuçlarına baktığımızda katılımcıların %46’sı ara öğünlerini genellikle atıştırmalık bisküvi vb. ile yaptığını belirtirken, %31’i meyve, %13’ü kuruyemiş, %6’sı yoğurt ile yaptığını belirtti.

Sabah kahvaltılarında içecek tercihimiz hangisi?

Bu soruyu daha okur okumaz aklınızdan geçen içecek hangisi oldu? Sabah kahvaltılarında, akşam yemeklerinden sonra, hatta bazen ikindi vaktinde gelenek haline gelen çay içme alışkanlığımızı konuşmaya gerek yoktur.

Bakalım katılımcılarımızın verdiği cevaplar bu düşünceyi doğruluyor mu? Gelin sonuçları inceleyelim!

Katılımcıların %82’si sabah kahvaltılarında çay içmeyi tercih ederken, %6’sı kahve içmeyi tercih ediyor. Su içenlerin oranı ise %4.

Kahvaltıda ne yersin?

Kimi kahvaltıya daha fazla vakit ayırıyor kimi işe gitmeden önce hızlı bir kahvaltıyla geçiştiriyor. İkinci durumu yaşayanların çoğunluğu işe veya okula yetişmek için kahvaltıya ayıracakları vakitten kısarak bu süreyi biraz daha uykuya ayırmayı tercih edenler olabilir 🙂

Katılımcılarımızın verdiği cevaplar aşağıdaki gibi sıralandı:

Kahvaltıda ne yersinOran
Zeytin peynir reçel ile kurulmuş kahvaltı sofrası ile58%
Menemen, omlet, sucuk, jambon gibi yiyeceklerle zenginleştirilmiş bir kahvaltı ile26%
Poğaça, simit gibi yiyeceklerle geçiştiriyorum12%
Kahvaltı yapmam4%

Hafta sonu kahvaltılarının en güzel yanı ne?

Haftanın yoğun temposunu bitirip hafta sonuna uyanmak… Var mı bundan daha keyiflisi? Çalışan ya da okuyan aile bireylerinin birbiriyle yapmaktan en keyif aldığı geleneksel aktivitelerimizden biri de hafta sonu sabahı kahvaltısıdır. Çünkü o kahvaltı sofrası için her şey özenilerek yapılır ve herkesin sevdiği yiyecekler sofradadır. Uzun sohbetler, güzel muhabbetler edilir, hafta değerlendirilir ve kahkahalar yükselir.

Peki, hafta sonu kahvaltılarını bu kadar güzel yapan şey nedir? Yaptığımız araştırmada katılımcılarımıza bu soruyu yönelttik.

Araştırmamızın sonuçlarına baktığımızda, katılımcılardan %49’unun hafta sonu kahvaltılarının en sevdikleri yönü aile üyeleriyle beraber yapılıyor olması oldu. %19’unun kahvaltı sofrasındaki çeşitliliği olurken, diğer %19’luk kesim ise kahvaltı sofrasında saatlerce keyif yapma yönünü sevdiğini belirtti. %11’i ise zaman kısıtının olmamasını sevdiğini iletti.

Öğle yemeklerinde hangi tür yemekleri tercih ediyoruz?

Günün yoğun temposu içerisinde öğle yemeği için zaman ayırabiliyor musunuz?

Bakalım katılımcılar öğlen yemeklerinde hangi tür yemekleri tercih ediyor!

Öğle yemeği tercihi Oran
Ev yemekleri54%
Fast food10%
Makarna türleri 8%
Döner 7%
Salata 6%
Diğer5%
Kebap3%
Köfte2%
Lahmacun2%
Pide türleri%2
Balık1%

Akşam yemeğini saat kaçta yiyoruz?

Akşam yemeği saatlerimiz genellikle çalışma veya okul hayatı, beslenme düzeni gibi kriterlere göre farklılık gösterir. Katılımcılarımıza akşam yemeklerini genellikle saat kaçta yediklerini sorduk.

Araştırmamız sonucuna baktığımızda %41 oy oranında katılımcı akşam yemeklerini saat 18.00-19.00 aralığında yediğini belirtirken, %32’si 19.00-20.00 saatlerinde, %15’i 17.00-18.00 arasında, %9’u ise 20.00-21.00 aralığında yediğini belirtti.

Akşam yemeklerinde ne yersin?

Neredeyse bitmekte olan bir günün sonunda akşam yemeği vakti geliyor.

Katılımcılarımız %94’ü akşam yemeklerini evde, ev yemekleriyle yemeyi tercih ettiğini bildirdi. %3’ü ise dışarıdan sipariş vererek yemeyi tercih ettiğini belirtti.

Akşam yemeklerinde ne içiyoruz?

Katılımcılarımızın verdiği cevaplar doğrultusunda, akşam yemeklerinin evde ve ev yemekleriyle tercih edildiğini gördük. Peki akşam yemeklerinde ne içiyoruz?

Akşam yemeklerinde içeceğimizOran
Su30%
Ayran 26%
Asitli içecekler 16%
İçecek kullanmam 13%
Cacık 4%
Hoşaf 2%
Meyve suyu 2%
Soğuk çay 2%
Diğer2%
Şalgam1%

Yemek yerken bir şeyler izler miyiz?

Dizüstü bilgisayarın, telefonumuzun ya da televizyonun hemen önünde yemek yemek, bazıları için bir alışkanlık. Hatta itiraf edelim bazen izleyecek bir şeyler bulmaya çalışırken sizin de yemeğiniz tabağınızda buz gibi oluyor, değil mi?

Araştırmamızda katılımcılara yemek yerken dizi, film veya başka bir şey izler misin diye sorduk!

%32 oy oranında katılımcı yemek yerken ‘bazen’ bir şeyler izlediğini iletti. Onu en yakın %20 oy oranıyla nadiren seçeneği takip ederken %19 oy oranında katılımcı sık sık izlediğini ifade etti.

Peki, sen yemek yerken bir şeyler izlemeyi tercih ediyor musun? Senin ara öğün için favorin ne? Lütfen düşüncelerini bizimle yazımızın altında veya sosyal medya hesaplarımızda paylaş!

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir