İstanbul’un Trafik Çilesi

Merhaba Sevgili Ben derim ki… ailesi,

İstanbul’un nüfusundaki hızlı artışın yol açtığı en büyük problemlerin başında belki de trafik geliyor. Tüm İstanbul’un çok fazla vaktini alan ve strese sebep olan bu konuyu daha yakından incelemek istedik.

NG Araştırma olarak 28 Eylül – 14 Ekim 2023 tarihleri arasında, benderimki.com aracılığıyla 15 yaş üzeri İstanbul geneli 1760 kişinin katıldığı bir kamuoyu araştırması yaptık. Gelin sonuçları birlikte inceleyelim!

Araştırmamıza katılanların %58’i aracı olanlardan oluşuyor.

Trafikte ne kadar zaman geçiriyoruz?

İstanbul’da trafikte geçirilen sürenin oldukça fazla olduğu biliniyor. Öyle ki bazılarımız müzik dinlemeyi bazılarımız kitap okumayı, bazılarımız ise bu sürede uyumayı tercih ediyor.

Peki, İstanbul’da insanlar günlük ne kadar zamanını trafikte geçiriyor?

İstanbul'da trafik


İstanbul’da 2 saatten fazla trafikte zaman geçirenlerin oranı %25. 1-1,5 saat arası yanıtını verenlerin oranı %17. Günlük 15-30 dk arasında zaman harcadığını söyleyenlerin oranı ise %9.

Evden çıkmayan ya da gideceği yere yürüyerek giden kesimin oranı ise %10. Trafikten kaçabilen şanslı bir kesimin olması çok güzel 🙂

En sevilen ulaşım aracı hangisi?

Ulaşım için harcanan parayı bir kenara bırakırsak hangisini tercih ederiz?

Bu soruya gelen yanıtları incelediğimizde katılımcıların %43’ünün özel aracı tercih ettiğini gördük. Özel aracı %18’lik oranla metro/marmaray takip ediyor. Taksi seçeneğinin ise oranı %13.

Toplu taşıma aracı tercih edenlerin oranının çok düşük olması ülkemizde toplu taşıma araçlarındaki konfor, hız gibi etkenlerin henüz yeterli seviyede olmadığını düşündürüyor. Trafiğe rağmen büyük bir çoğunluk hala özel aracını tercih ediyor. Peki özel araca kıyasla taksilerin bu kadar az tercih ediliyor olmasının nedeni sizce ne olabilir?

Akaryakıt zamları araç kullanımını etkiliyor mu?

Son zamanlarda gelen akaryakıt zamları birçok kişiyi etkiledi. Peki, bu zamlardan sonra araç kullanma sıklığımızda değişiklik oldu mu?

Her 10 kişiden 6’sı son zamlardan sonra araç kullanım sıklığının azaldığını belirtti. Gelen zam oranının çok yüksek olması ve birçok kaleme aynı anda zam yapılması insanların araç kullanımını olumsuz yönde etkilemiş görünüyor. Ekonomik sebepler düşünülmediğinde çoğunluk özel aracı tercih ederken, zamlardan sonraki kullanım sıklığında yaşanan düşüş ekonomik zorluklara işaret ediyor.

Araştırmamıza katılamamış olabilirsin ancak senin de yorumlarını okumak isteriz! Sorularımıza senin cevapların ne olurdu? Facebook, Instagram, Twitter ve burada blog yazımızın altında yorumlarını paylaşmanı bekliyoruz 🙂



Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir