83. Oscar Ödülleri Araştırmamız

Merhabalar. Bu yazımızda 2010 yılında yaptığımız bir araştırmanın haber metnini tekrar paylaşıyoruz. Oscar Ödülü alan filmler ve bu filmler hakkında neler düşünüyor muşuz, geriye dönüp bir bakalım istedik. Yazımızı beğenip paylaşmayı unutma!

Türk halkının beğenilerinin Oscar Ödülleri’ni verenlerle ne kadar örtüştüğünü merak ediyor musun? 83. Oscar Ödülleri’ni kimlerin alacağına ilişkin yaptığımız kamuoyu araştırmasının sonuçları için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsin.

Sinemanın en çok ses getiren organizasyonu olan Oscar Ödülleri’nin 83.’sü 27 Şubat’ta sahipleriyle buluşacak. Sadece ödülleri ile değil aynı zamanda muhteşem gösterileri ile de adından söz ettiren bu organizasyon için tüm dünyanın gözleri Hollywood’a çevrildi.

Hollywood’da heyecanlı bekleyiş sürerken, Türkiye’nin beklentilerini bir araştırma ile belirledik. Benderimki.com sitesinde yaptığımız bu araştırmaya Türkiye genelinde 2000 kişi katıldı. Araştırma Türk halkının, Oscar ödüllerini kimin almasını beklediğini gösterdi. Aşağıda sonuçlarına yer verdiğimiz bu araştırma ile, Türk halkının beğenilerinin Oscar Ödülleri’ni verenlerle ne kadar örtüştüğünü hep beraber göreceğiz.

Türkiye’nin Oscar Ödülleri’ne Yaklaşımı

Türkiye’de Oscar Ödülleri’ne olan ilgi yüksek bir seviyede değil. Buna rağmen her beş kişiden dördü ödülleri prestijli bulduğunu ve ödül alan filmleri izleme isteğinin arttığını belirtti. Ödül almış bir aktör veya aktrisin filmlerini izleme isteğinin de daha fazla olduğu görülüyor.

Kadınlar Oscar Ödülleri ile, erkeklere göre biraz daha fazla ilgileniyor. Gelir ve eğitim düzeyi arttıkça ilginin de biraz arttığı görülüyor. Sinemaya sık gidenler de, Oscar Ödülleri’ne daha fazla önem vermekte.

Adaylara ilişkin beklentilerin detaylarına geçmeden, çeşitli dallarda Zoraki Kral ve Başlangıç filmlerinin, araştırma sonuçlarında oldukça ön plana çıktığını belirtmek isteriz.

En İyi Oyuncu

En iyi erkek oyuncu dalında adaylara ilişkin beklentiler birbirine çok yakın da olsa, Zoraki Kral filmindeki rolü ile Colin Firth ilk sırada. Colin Firth’i seçenler, orta ve üst yaş grubu ağırlıklı. Genç yaş grubu ise Sosyal Ağ filmindeki rolü ile Jesse Eisenberg’i favori göstermekte. Kadınların ve sinemaya sık gidenlerin favorisi ise Biutiful filmindeki rolü ile Javier Bardem.

 

En iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Dövüşçü filmindeki rolü ile Christian Bale ilk sırada. Arkasından ise Zoraki Kral filmindeki rolü ile Geoffrey Rush ve Hırsızlar Şehri filmindeki rolü ile Jeremy Renner geliyor.

 

En iyi kadın oyuncu dalında ilk sırada Siyah Kuğu filmindeki rolü ile Natalie Portman ve hemen arkasından Tavşan Deliği filmindeki rolü ile Nicole Kidman geliyor. Bu iki adayın ödülü almasına ilişkin beklentiler, diğer adayların çok önünde.

 

En iyi yardımcı kadın oyuncu dalında sonuçlar birbirine oldukça yakın. İlk sırada Zoraki Kral filmindeki rolü ile Helena Bonham Carter ve hemen arkasından Dövüşçü filmindeki rolü ile Melissa Leo ve yine aynı filmdeki Amy Adams geliyor.

En İyi Filmler, Animasyonlar ve Belgeseller

Türk halkı, en iyi film dalında Başlangıç adlı filmi diğer adayların çok önünde favori olarak gösteriyor. Arkasından ise sırasıyla Siyah Kuğu ve Zoraki Kral filmleri geliyor.

En iyi yabancı film dalında Meksika yapımı ‘Biutiful’ favori gösterilirken, Cezayir yapımı ‘Outside the Law’ ikinci sırada gelmektedir.

Kısa metraj en iyi film dalında aday yapıtların pek tanınmadığı görülüyor. Alınan sonuçlara baktığımızda ise ‘God of Love‘ adlı kısa metraj film diğer adayların çok önünde ilk sırada yer alıyor.

Kısa metraj en iyi animasyon film dalında ‘Madagascar, a Journey Diary’ büyük bir farkla ilk sırada yer alırken, ‘Day & Night’ da ikinci sırada gelmektedir.

Oyuncak Hikayesi 3, en iyi animasyon dalında diğer adaylara göre belirgin bir şekilde favori gösteriliyor. Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ve Sihirbaz birbirine çok yakın oylarla ikinci sırada geliyorlar.

En iyi belgeseller dalında aday gösterilen yapıtların Türkiye’de pek tanınmadığı, çıkan sonuçlarda göze çarpmaktadır. En iyi uzun belgesel dalında ‘Gasland’, en iyi kısa belgesel dalında ise ‘Poster Girl’ favori gösterilen yapıtlardır.

En İyi Yönetmen

Siyah Kuğu filminin yönetmeni Darren Aronofsky ve Sosyal Ağ filminin yönetmeni David Fincher en iyi yönetmen dalında ödül alması beklenenler arasında ön plana çıkmaktadır. Arkalarından Zoraki Kral filminin yönetmeni Tom Hooper gelmektedir. Yönetmen Darren Aronofsky kadınlar, yönetmen David Fincher da erkekler tarafından daha çok favori gösterildi.

Siyah Kuğu Fragman:

En İyi Senaryo

En iyi uyarlama senaryo dalında Sosyal Ağ filmi ile Aaron Sorkin’in ödülü alması bekleniyor. En iyi orjinal senaryo dalında ise Başlangıç filmi ile Christopher Nolan’ın tartışmasız olarak ödülü alacağı düşünülüyor.

Diğer Dalların Favori Adayları

  • En iyi sanat yönetmeni:  Başlangıç filmindeki prodüksiyon tasarımından sorumlu Guy Hendrix Dyas ve sahne dekorasyonundan sorumlu Larry Dias ve Doug Mowat.
  • En iyi görüntü yönetmeni: Başlangıç filmi ile Wally Pfister.
  • En iyi kostüm: Alis Harikalar Diyarı filmi ile Colleen Atwood.
  • En iyi kurgu: 127 Saat filmi ile Jon Harris.
  • En iyi makyaj: Kurt Adam filmi ile Rick Baker ve Dave Elsey.
  • En iyi müzik: Başlangıç filmi ile Hans Zimmer.
  • En iyi şarkı: 127 Saat filmindeki, müziği A.R. Rahman’a, sözü Dido ve Rollo Armstrong’a ait “If I Rise” adlı şarkı.
  • En iyi ses: Başlangıç filmi ile Richard King.
  • En iyi ses miksaj: Başlangıç filmi ile Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo ve Ed Novick.
  • En iyi görsel efekt: Başlangıç filmi ile Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley ve Peter Bebb.

Araştırmamız ile ilgili olarak 83. Oscar ödülleri nasıl sonuçlanmış görmek istersen tıkla!

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir