Merhaba sevgili Ben derim ki… ailesi,
İnsanlar doğdukları ve yaşadıkları döneme göre farklı karakteristik özellikler gösteriyor. Buna jenerasyon, kuşak gibi farklı isimler veriliyor. ‘’Z kuşağı’’, ‘’Y” kuşağı” diye tabir ettiğimiz bu kuşakların adını televizyondaki tartışmalarda, gazete köşe yazılarında ve sosyal medyada sürekli duyar olduk.
Peki, tüm bunlar nedir, kuşaklar ne anlama geliyor? Farklı jenerasyondaki insanlar ile anlaşabiliyor muyuz?
NG Araştırma olarak bu soruların cevaplarını öğrenmek için 19-27 Ekim 2022 tarihleri arasında, Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü, farklı sosyo-ekonomik gruplardan, 969 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptık.
Araştırmamıza katılanların %44’ü Y kuşağı olduğunu belirtirken, %30’u ise Z kuşağı olduğunu belirtti. X kuşağının oranı %21 olurken, Nüfus patlaması (Baby Boomer) kuşağının oranı ise %5.
Aynı evin içinde farklı dünyalar!
Toplumun en temel birimi ailedir. Katılımcılarımıza, ailende birlikte yaşadığın kaç farklı kuşak var diye sorduk.
Araştırmamızın sonucuna baktığımızda 1 cevabını verenlerin oranı %6 olurken, 2 ve 3 kuşakla birlikte yaşayanların oranı ise %40’ar oldu. 4 kuşakla birlikte yaşayan geniş ailelerin oranı ise %14.
Kuşak çatışmasının sebepleri ne?
Farklı kuşakların birbirlerini eleştirmesi sık sık görülen bir olay. Oysa ki her bir kuşağın karakteri, beklentileri ve yaşama amacı, içinde bulundukları koşullar dolayısıyla farklılık gösterebiliyor.
Bu farklılıklar sebebiyle farklı kuşaktaki insanlar ile bazı konularda anlaşmazlıklar ortaya çıkar. Yaptığımız araştırmada bu farklılıkları katılımcılarımıza sorduk. Aldığımız cevaplar şu şekilde sıralandı:
Ailende diğer kuşaktaki kişilerle, anlaşamadığın konu hangisi? | Oran |
Kişisel zevkler | %46 |
Aile içindeki kurallar | %30 |
Siyaset | %12 |
Ekonomi | %9 |
Diğer | %3 |
Kaç yaşında ilk cep telefonunu aldın?
Bir çoğumuzun ilk cep telefonu sadece arama yapmak, haberleşmek için alınmıştı. Ama artık günümüzde bu durum bir hayli değişti. Bakalım katılımcılarımızın çoğunluğu ilk cep telefonuna sahip olduğunda kaç yaşındaydı!
Katılımcıların %60’ı ilk cep telefonlarına 15-25 yaşları arasında sahip olduğunu ifade etti. %16’sı ise 25-34 yaşları arasında ilk telefonunu almış. %19’luk bir kesim ise 8-15 yaşları arası cevabını verdi.
Bayram tatillerinde önceliğimiz aile büyükleri!
Eskiden bayram denildiğinde akla ilk olarak aile büyüklerini ziyaret edip bayramlaşmak geliyordu. Günümüzde bu durum tabii ki hala var. Fakat artık bayram tatillerini farklı şekillerde değerlendirmeyi tercih edenlerin oranı da azımsanmayacak derecede.
Katılımcıların %60’ının bayramlardaki planları aile büyüklerini ziyaret ederek, onlarla vakit geçirmek. %23’lük kesim evde dinlenmeyi tercih ettiğini belirtti. %15 oranında katılımcı ise yurtiçinde başka bir şehirde tatil yapmayı tercih ediyor.
Ülke ekonomisini nasıl buluyorsun?
Araştırmamıza katılanların %80’i ülkemizin ekonomik durumunu kötü buluyor. Ne iyi ne kötü olduğunu düşünenlerin oranı ise %15 iken, iyi olduğunu düşünenlerin oranı %5.
En sık hangi sosyal medya kanalını kullanıyoruz?
Sosyal medyanın artık hayatımızın bir parçası haline geldiği hepimiz tarafından biliniyor. Her an avucumuzun içinde bizi tüm dünyaya bağlayan sosyal medya kanallarından en çok hangisini kullanıyoruz?
Katılımcıların en sık kullandığı sosyal medya kanalı %55’lik oranıyla Instagram oldu. Kısa süre öncesine kadar gençlerin yoğunlukta olduğu Instagram artık her yaş grubunun kullandığı bir platform oldu.
Dünyanın en büyük video platformlarından biri olan YouTube ise %15’lik oranıyla 2. sırada tercih ediliyor.
Tekrar dünyaya gelsen, hangi kuşak olmak isterdin?
Bakalım katılımcılarımız hangi kuşağın döneminde yaşamak isterdin sorumuza ne cevap vermiş.
Araştırmamızın sonuçlarına göre katılımcıların %37’si Y Kuşağı (1977-1995) döneminde yaşamak istediğini belirtti. %29 oy oranda katılımcının cevabı ise ”Z kuşağı (1996-2015) döneminde yaşamak isterdim” oldu.
Bu soruya verilen cevapları detaylı analiz ettiğimizde ise ilginç bir sonuçla karşılaştık. Kendisinden önceki kuşakların döneminde yaşamak isteyenlerin oranı %39 olurken, bulunduğu kuşakta yaşamak isteyenlerin oranı ise %36 oldu. Kendisinden sonraki kuşaklarda yaşamak isteyenlerin oranı ise %25.
Peki senin bulunduğun yaş grubu hangi kuşağa ait? Farklı bir kuşakta dünyaya gelmiş olmak ister miydin? Ailende bulunan diğer kuşaktaki kişilerle, anlaşamadığın konu hangisi? Yorumlarını aşağıya bırakabilir, düşüncelerini bizimle paylaşabilirsin. 🙂
Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla
Bizi daha yakından takip etmek için: