Türkiye’de Gençlerin İş Hayatından Beklentileri

Merhaba Sevgili Ben derim ki… ailesi,

Eğitim öğretim hayatımızı bir şekilde tamamladık diyelim peki ya sonrası?

Birçoğumuz yaşamış olduğumuz hayatı daha iyi şartlar altında sürdürebilmek için çalışmak zorundayız. Çalışma hayatına atılmadan önce ise hemen hemen hepimizin yolu eğitim ve öğretimden geçiyor. Bu yol bazen uzun bazen kısa olsa da bir şekilde tamamlanıyor. Peki sonrasında ne mi oluyor?

NG Araştırma olarak kamuoyu araştırmamızı 30 Ekim – 20 Kasım 2020 tarihleri arasında 15-25 yaş arası Türkiye geneli 849 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleştirdik. Gelin sonuçları birlikte inceleyelim!


Tamamladığın en yüksek eğitim düzeyi hangisi?

İş hayatımızı incelemeden önce değinmemiz gereken ufak bir nokta: Tabii ki eğitim hayatımız…

Araştırmamıza katılan ve şu an öğrenci olmayan katılımcıların tamamladıkları en yüksek eğitim düzeyinin dağılımı şu şekilde: Her 100 kişiden 7’si ilkokulu veya ortaokulu, 44’ü liseyi tamamladığını belirtirken 49’u üniversite eğitimini tamamladığını belirtti.


Çalıştığın iş eğitim aldığın alanla ilgili mi?

Şu an öğrenci olmayan katılımcıların %53’ü çalıştığını belirtirken %47’si çalışmadığını belirtti!

Yaptığımız araştırmada çalıştığını belirten katılımcılara çalıştığı işin eğitim aldığı alanla ilgili olup olmadığını da sorduk. Şu an çalışan katılımcıların %53’ü eğitim aldığı alan ile ilgili bir işte çalıştığını belirtirken %47’si eğitim aldığı alan ile ilgili bir işte çalışmadığını belirtti.


Hangisi senin için daha öncelikli?

İş hayatında kimisinin kriteri beklentisinin üzerinde bir maaş iken kimisi de kendisini eğitebileceği bir işte çalışmayı umar.

Araştırmamızdaki katılımcıların %54’ü kendisini eğitebileceği bir iş bulmaya öncelik verirken %46’sı beklentisinin üzerinde bir maaşı olan işe öncelik veriyor!


Senin için iş hayatında en önemli konu hangisi?

Herkesin iş hayatında önem verdiği konular farklı olabilir. Araştırmamızda insanların hangi konuları daha çok önemsediğini analiz ettik!

%18 oranı ile iş hayatında insanlar için en önemli konu iyi gelir elde etmek! %14 oranında kişi öğrenmeye ve iyi bir tecrübe edinmeye çok önem verirken kalanlar stresten uzak iş ortamı, iyi ekip arkadaşları ve diğer sebeplerin önemini vurguladı:

İş Hayatında En Önemli KonuOran
İyi bir gelir elde etmek18%
Öğrenmek ve iyi bir tecrübe edinmek14%
Stresten uzak çalışma ortamı12%
İyi anlaşabileceğim ekip arkadaşları10%
Özel hayatıma zaman ayırabilmek8%
Güvenli çalışma ortamı7%
Haftada en az 2 gün tatil olması4%
Ekstra çalışmalarımın karşılığını alabilmek4%
Evime yakın bir konumda olması3%
Diğer20%

İşinde mutlu musun?

İş hayatımız içerisindeki önemli konulardan birisi de çalıştığımız işte mutlu olup olmadığımız… Katılımcılara “Çalışıyorsan şu anki işinde mutlu musun? Şu an çalışmıyorsan ilk gireceğin işte mutlu olacağını düşünüyor musun?” sorusunu yönelttik.

Her 10 kişiden 5’i çalıştığı işte mutlu olduğunu söyledi. Sadece 1’i mutlu olmadığını belirtti.


Senin için hangisi daha cazip geliyor?

Çalışmak istediğimiz alanlar tercihimize veya yeteneğimize bağlı olarak değişebilir.

Araştırmamızda %41’i kamu sektöründe çalışmayı tercih ederken, %38’i kendi işini kurmayı daha cazip buluyor. %12 özel sektörde çalışmayı kendisine uygun bulurken kalanlar akademik iş hayatının kendisine daha cazip geldiğini belirtti.



Daha önceki iş yer(ler)inden neden ayrıldınız?

Öncelikle katılımcılara kaç farklı iş yerinde tam zamanlı çalıştıklarını sorduk. Katılımcıların %28’i “1”, %47’si “2-5 arası”, %8’i “5’ten fazla” iş yerinde tam zamanlı olarak çalıştığını belirtirken %17’si henüz bir yerde tam zamanlı olarak çalışmadığını belirtti.

Katılımcıların daha önceki iş yerlerinden ayrılma nedenlerinden bazıları ise şu şekilde:

  • Ailevi sebepler
  • Anlaşmazlıklar
  • Askerlik
  • Çalışma saatleri ve şartları
  • Daha iyi bir iş imkanı
  • Dönemsel bir iş olması
  • Eğitim
  • İş yerinin eve uzak olması
  • İş yerinin kapanması
  • Kamu sektörüne atanma
  • Kendi alanı ile ilgili bir işte çalışmak
  • Maaş ile ilgili sorunlar
  • Pandemi
  • Sağlık sorunları
  • Yönetici baskısı

Yaşadığın şehir dışında bir işte çalışmak ister misin?

Araştırmamızda insanlara yaşadığı şehir dışında bir işte çalışıp çalışmayacağını sorduk! %37 başka şehirde çalışabileceğini söylerken %24 başka bir şehirde çalışmayı tercih etmediğini belirtti. Kalanlar ise belki başka şehre çalışmaya gidebileceğini ifade etti.


Diğer beklentilerini karşılıyorsa bu şartlarda çalışmaya devam eder misin?

Katılımcılarımıza diğer beklentileri karşılandığı takdirde; istedikleri maaşın altında, takdir görmediği ve ekstra çalışmalarının karşılığını alamadığı bir işte çalışıp çalışmayacaklarını sorduk!


Peki senin iş hayatı hakkındaki düşüncelerin neler? Düşüncelerini yazımızın altında veya sosyal medya sayfalarımızda paylaşmayı unutma! 🙂



Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Bizi daha yakından takip etmek için:



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir