Çocukluğumuz…

Çocukluğumuz… Bu kelimeyi daha duyar duymaz aklınızda hemen bir portre oluştu bile değil mi? Salonda bulunan kocaman vitrin ve içerisindeki tüplü televizyon, sabaha kadar durmadan yağan karın ardından sabah uyanır uyanmaz pencereye koşulan o anlar ve daha farklı bir sürü anı…  

Çocukluğumuzun en sevilen çizgi filmi hangisi? Çocukken oynamayı en sevdiğimiz sokak oyunları hangisi? Bütün bu soruların cevaplarını NG Araştırma olarak merak ettik!

Araştırmamız 8 – 17 Kasım 2022 tarihleri arasında Türkiye genelinde 15 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik gruplardan 1498 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde gerçekleştirildi.

Eğer sen de çocukluğuna dalıp gitmek istersen yazımızı okumaya devam edebilirsin. Nostalji turumuza başlayalım!

Çocukluğumuzda vaktimizi en çok neye harcardık?

Çocukken sanki günler hiç geçmezdi. Büyümek için sabırsızlanırdık. Şimdi ise büyüdük ve geriye dönüp baktığımızda zamanın aslında ne kadar hızlı geçtiğini anladık… Peki, sabırsız olduğumuz bu çocukluk günlerimizde vaktimizi en çok neye harcardık? Gelin hep beraber bakalım!

Araştırmamızın sonucuna baktığımızda çocukluğunda vaktiğini en çok sokakta oyun oynamaya harcayanların oranı %56 oldu. Artık sokaklarda oynayabilen çocuk kaldı mı? Aynı soruları şimdiki çocuklara yöneltsek sokakta oynayan çocukların oranı sence ne çıkar?

Zamanını en çok çizgi film izlemeye harcayanların oranı ise %19 oldu. Bugünlerde ise çocukların en büyük sorunu psikologların değerlendirmesine göre ekranlar. Akıllı telefonlar, tabletler, boyumuzdan büyük televizyonlar derken çocukların ekranlardan kaçabilmesi pek de mümkün değil. Ebeveynler de günlük hayatın koşturmasından ve zorluklarından kendini alamadığında ekranlar belki de ebeveynler için günü kurtarıyor. Peki ya çocuklar için?

Ders çalışıyordum cevabını verenlerin oranı ise %8. Ders çalışmanın şu an olmadığı gibi geçmişte de pek popüler bir seçenek olmadığı görünüyor 🙂 Zamanını en çok ders çalışmaya ayıranlara, kendi isteğinle mi yoksa ebeveynlerinin tercihiyle mi bu seçimi yaptın diye sorsak, sence sonuçlar nasıl çıkardı?

En unutulmaz çizgi film hangisi?

Çocukluğumuzun vazgeçilmez eğlencelerinden biri kuşkusuz çizgi film izlemekti. Hepimizin mutlaka sevdiği ve izlemek için dört gözle beklediği çizgi filmler vardı. O kadar çok sevdik ki hepsini, şu an bile karşımıza çıksalar izleriz. Hatta belki de izliyoruzdur. 😊

Her bir çizgi filmin kendine has jenerik müziği ve karakterleri direkt olarak hafızalarımızda canlanır ve müziklerini mırıldanmaya bile başlarız. Bakalım katılımcılara göre çocukluğumuzun en sevilen çizgi filmleri hangisi!

En sevdiğin çizgi filmler hangisiydi?Oran
Tom and Jerry54%
Şirinler50%
Taş Devri 44%
Temel Reis38%
Casper38%
Scooby-Doo35%
Bugs Bunny30%
Red Kid 27%
Heidi26%
Pembe Panter26%
Garfield22%
Jetgiller21%
Ninja Kaplumbağalar20%
Ayı Yogi17%
Uzun Kuyruk Marsupilami16%
Calilou16%
Teletabiler14%
Ağaç Kakan Woody13%
Arthur12%
Pokemon12%
He-Man11%
Beyblade6%
Afacan Dennis6%
Diğer6%

Favori çizgi filmlerimizi hangi kanal yayınlardı?

Haydi hafızamızı biraz yoklayalım. Biraz zor bir soru gibi ama hafızamızı irdeleyince en sevdiğimiz çizgi filmleri yayınlayan kanalı anımsarız. Genellikle sabahın erken saatlerinde sevdiğimiz çizgi filmleri izlememizi sağlayan kanallardan ilk olarak hatırladığımız acaba hangisi?

TRT1 cevabını verenlerin oy oranı %35 olurken, Yumurcak TV diyenlerin oranı %29 oldu. %18 oy oranında katılımcı ise Kanal D cevabını verdi.

Sokakta en çok hangi oyunu oynardık?

Mahallede tebeşirden çizgiler çizip oynadığımız seksek mi yoksa 3 kornerin 1 penaltı ettiği futbol mu?

Öyle çok ve çeşitliydi ki oyunlarımız, daha neler neler. Sokakta oynadığımız bu oyunların bir ortak noktası vardı; o da havanın kararmasının ve yemeğin hazır olmasının ne kadar hüzünlü olabileceğiydi. Çünkü sabah saatlerinde oynamaya başladığımız halde ne ara akşam ezanının okunduğunu asla fark etmezdik.

%22 oy oranıyla katılımcıların en sevdiği sokak oyunu saklambaç, %16 oy oranıyla futbol oynamak da 2. popüler cevap oldu. İp atlama ise %14 oy oranıyla 3. sırada yerini alıyor.

Arkadaşlık çocukken bir başka…

Yaşamımız boyunca hayatımızda çok sayıda dost ediniyoruz ama çocuklukta edindiğimiz arkadaşlığımız bir başka. Tüm duyguların en saf haliyle başlar çocukluk arkadaşlığı. Genellikle ortak bir geçmişi paylaştığımız çocukluk yıllarımızın en güzel ortağı çocukluk arkaşlarımızla hala görüşüyor muyuz?

Her 10 kişiden 7’si hala çocukluk arkadaşıyla görüştüğünü ifade etti. 3’ü ise görüşmediğini belirtti.

İlkokul sınıf öğretmeninin adını hatırlıyor musun?

Her zaman öğretmenlere verilen değer bir başkadır. Öğretmenimizi uzaktan bile görsek saygıda kusur etmezdik. Onun söylediklerini ve öğrettiklerini can kulağı ile dinler, defterimize özenle yazmaya çalışırdık. Üstünden yıllar geçse de, yaşımız kaç olursa olsun ilkokul öğretmenimizi asla unutamayız.

Hayatta olan öğretmenlerimizin ellerinden öpüyor, hayatını kaybeden öğretmenlerimizi ise saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz…

Sonuçları incelediğimizde katılımcıların %87’si ilkokul sınıf öğretmeninin adını hatırladığını belirtti. %13’lük kesim ise hatırlamadığını ifade etti.

Çocukluğumuzun abur cuburları

Bir çocuk için abur cubur söz konusu olduğunda akan sular durur. Çocukluğumuzun abur cuburlarının lezzetlerini bir daha hiçbir yeni çıkan abur cuburda bulamayız. Sence tadlar mı değişti, yoksa biz mi? Çocukken bayram harçlıklarımızı çoğunlukla mahallemizin bakkalında son kuruşuna kadar harcardık… Bu yiyeceklerden bazılarını hâlâ bulabiliriz, bazılarını ise belki de en son çocukken yedik… Çocukluğumuzun en sevilen abur cuburları hangileri?

Katılımcılarımızın verdiği cevapların detaylarını aşağıdaki tablomuzda inceleyebilirsin.

En çok sevdiğin abur cubur hangisiydi?Oran
Leblebi tozu19%
Meybuz15%
Patlayan şeker11%
Cino11%
TipiTip sakızı11%
Emzik şeklinde şeker9%
Altın çikolata8%
Şıpsevdi sakızı5%
Sulu göz sakızı4%
Yumiyum şekerleme4%
Diğer3%

Bı̇z çocukken dünya çok güzeldı̇…  Henüz kötülüğü hiç tanımamışken sanardık ki; bütün insanlar iyidir. Biz nasıl bir insan olursak karşımızdaki de öyledir. Biz çocukken, acaba hayat hep aynı hayattı da büyüklerimiz mi bize yalanlar söyledi? Yoksa, gerçekten biz çocukken dünya çok mu güzeldi?

Peki, senin çocukluğunun en sevilen çizgi filmleri hangileri? Hala çocukluk arkadaşınla görüşüyor musun? Lütfen düşüncelerini bizimle yazımızın altında veya sosyal medya hesaplarımızda paylaş!

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur. Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bizi daha yakından takip etmek için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir