LGBT ve Tercihler

Merhaba Sevgili Ben derim ki… Ailesi,

LGBT, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliğini ifade eden bir kısaltmadır. Bu terim, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyleri temsil eder. Uzun süredir ülkemizde de tartışmalara neden olan, LGBT ve cinsel yönelim konusunda bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdik.

NG Araştırma olarak ülkemizdeki insanların LGBT bireylere ve farklı cinsel yönelimlere karşı düşüncelerini yaptığımız araştırma ile analiz ettik. 18-30 Mayıs 2023 tarihleri arasında 18 yaş üzeri, 1491 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki.com üzerinde araştırmamızı gerçekleştirdik.

LGBT kısaltmasının anlamını biliyor musun?

LGBT konusu, toplumumuzda çeşitli tartışmalara ve duygusal tepkilere yol açabilen bir konu. Bu nedenle yaptığımız kamuoyu araştırması, toplumun genel tutumunu ve düşüncelerini anlamak için önemli bir kaynak sunuyor.

LGBT kısaltmasının ne anlama geldiğini bildiğini belirtenlerin verdiği cevaplardan oluşan sözcük bulutu aşağıdaki gibi oldu.

Araştırmamıza katılan her 4 kişiden 3’ü, LGBT kısaltmasının ne anlama geldiğini bildiğini belirtti. Bu sonuçlar, LGBT konusu hakkında genel bir bilinç düzeyinin olduğunu göstermekte.

LGBT hakkındaki düşüncelerin ne?

LGBT hakkındaki düşüncelere gelindiğinde, katılımcıların %45’i bu gruba karşı olduğunu belirtirken, %31’i ise ne desteklediklerini ne de karşı olduklarını ifade etti.

%24’lük bir kesim ise bu gruptaki insanların seçimlerine saygı duyduklarını belirtti.

LGBT senin için ne ifade ediyor?

Katılımcıların %32’si, LGBT’nin değerleriyle uyuşmayan bir durumu ifade ettiğini düşünürken, %23’lük bir kesim bu konuyu sapkınlık olarak değerlendiriyor.

Bununla birlikte, %21’lik kesim LGBT’nin cinsel yönelim ve cinsiyet rollerinin çeşitliliğini ifade ettiğini, %18’i ise bu konuda taraf olmadıklarını ve belirgin bir görüşleri olmadığını ifade etti.

LGBT yürüyüşlerine destek verdin mi?

Her yıl Haziran ayının sonlarında dünya genelinde kutlanan, LGBT bireyler ve LGBT bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikler düzenleniyor. Ülkemizde de bu yürüyüşler düzenleniyor. Ülkemizdeki bu yürüyüşlere katılım oranı oldukça düşük.


Katılımcıların yalnızca %3’ü LGBT yürüyüşlerine destek verdiklerini belirtti. Bu da genel olarak ülkemizde LGBT yürüyüşlerine olan katılımın da desteğin de sınırlı olduğunu gösteriyor.

LGBT bireyler toplumu hangi yönde etkiliyor?

LGBT bireylerin toplumu nasıl etkilediğini sorduğumuzda, olumsuz etkilediğini düşünenler ön plana çıktı. %67’lik bir oranla katılımcılar LGBT bireylerin toplumu olumsuz yönde etkilediğini düşündüklerini ifade etti.

%30’luk bir oran ise LGBT bireylerin toplumu herhangi bir şekilde etkilemediği görüşünü paylaşırken, yalnızca %3’lük bir kesim ise LGBT bireylerin toplumu olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Eşcinsellik, insan doğasında var mı?

Eşcinsellik konusunun, insan doğasında var olup olmadığına dair sorumuzun cevapları göreceli olarak birbirine daha yakın oldu. %42’lik oranla katılımcıların çoğunluğu eşcinselliğin insan doğasında olmadığını düşündüklerini ifade etti.

%24’lük kesim ise eşcinselliğin insan doğasında var olduğunu savunurken, bu konuda kesin bir görüşü olmayanlar da %34 olarak ortaya çıktı.

Çocuğunun, LGBT bir birey olması durumunda çocuğuna yaklaşımın nasıl olur?

Toplumda LGBT konuları hakkındaki farkındalık ve kabul düzeyi artarken, bu konuda hala bazı ön yargılar ve farklı tepkiler görülüyor. Anne babalar için dünyanın en değerlisi olan çocuğunun LGBT bir birey olması durumunda olumsuz bir yaklaşım sergileyeceklerini belirten ebeveynlerin oranı oldukça yüksek.

Katılımcıların %53’ü çocuklarının LGBT bir birey olması durumunda olumsuz bir tavır takınacaklarını ifade etti. Bu, hala LGBT bireylere yönelik oldukça olumsuz bir algının var olduğunu gösteriyor. %37’lik bir oran ise ne olumlu ne olumsuz bir yaklaşım sergileyeceklerini belirtti. Olumlu bir yaklaşım sergileyeceğini belirtenlerin oranı ise %10 oldu.

Çocuğun LGBT bir birey olursa ona karşı tepkin ne olur?

Çocuğun LGBT bir birey olduğu durumda ebeveynlerin tepkileri hakkında sorduğumuz soruda ise farklı tepkiler ortaya çıktı.

%35’lik bir oranla katılımcılar, çocuklarının LGBT olduğu durumda saygı duyacaklarını ve herhangi bir tepki vermekten kaçınacaklarını ifade etti. %33’lük bir kesim ise çocuklarının LGBT olduğunu sapkın bir durum olarak düşüneceklerini belirtti.

Ebeveynlerin bu durumda verecekleri tepkilerin dağılımı şu şekilde sıralandı:

Çocuğun LGBT bir birey olursa ona karşı tepkilerin neler olur? Oran
Saygı duyarım, tepki vermem 35%
Sapkın olduğunu düşünürüm 33%
Sözlü şiddete başvururum 17%
Evlatlıktan reddederim 17%
Pozitif bir yaklaşımla desteklerim 10%
Fiziksel şiddete başvururum 4%

LGBT bireylere haksızlık yapılıyor mu?

Ülkemizde LGBT bireyler hakkında çok farklı fikirler hakim. Peki, toplum olarak isteyerek veya istemeyerek bu bireylere haksızlık yapıyor muyuz?

Katılımcıların %42’si LGBT bireylere yönelik haksızlık yapıldığını düşünmüyor. %21’lik kesim ise LGBT bireylere yönelik haksızlığın olduğunu, %37’lik bir oran ise kararsız olduğunu ifade etti.

LGBT bireyler toplumun yapısını bozuyor mu?

Katılımcıların cevaplarını incelediğimizde LGBT bireylerin toplumun yapısını bozduğunu düşünenlerin oranı oldukça yüksek çıktı.

Katılımcıların %59’u LGBT bireylerin toplumun yapısını bozduğunu düşünürken, %17’si ise bu düşüncede olmadığını belirtti. Katılımcıların %24’ü ise kararsızlardan oluşuyor.

LGBT bireylerin hakları konusunda yasalar yeterli mi?

Katılımcıların yalnızca %15’i LGBT bireylerin hakları için yasaların yeterli olduğunu düşünüyor. %32’si ise yasaların yeterli olmadığını belirtirken, %53’lük kesim ise bu konuda bilgisinin olmadığını belirtti.

LGBT bireylerin hakları konusunda kamuoyu desteği yeterli mi?

LGBT bireylerin hakları konusunda kamuoyu desteğinin yeterli olup olmadığına yönelik görüşler de çeşitlilik gösteriyor.

Katılımcıların görüşleri şu şekilde sıralandı:

LGBT bireylerin hakları konusunda yasaların yeterli olduğunu düşünüyor musun? Oran
Hayır, yeterli değil 24%
Evet, yeterli 5%
Olması gerekenden fazla 9%
Kamuoyu hiç desteklememeli 25%
Bilgim yok 37%

Kendini LGBT topluluğuna yakın hissediyor musun?

Katılımcıların %81’i kendilerini LGBT topluluğuna yakın hissetmediklerini ifade etti. %3’ü ise kendilerini LGBT topluluğuna yakın hissediyor.

%16’lık kesim ise bu konuda tarafsız olduğunu belirtenlerden oluşuyor.

LGBT konusunda toplumda oldukça farklı görüşler var. Peki sen ne düşünüyorsun? Yorumlarını yazının altında veya sosyal medya hesaplarımızda paylaşabilirsin.

İnternet’te Ben derim ki…


Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link

Site Link



Ben derim ki platformuna üye değilsen hemen üye olabilir ve bunun gibi daha birçok kamuoyu araştırmasına katılabilirsin. Aramıza katılmak için hemen tıkla

Bu sayfadaki içeriğin tüm hakları www.benderimki.com sitesine aittir. Burada sağlanan bilgilerin doğrudan veya dolaylı, herhangi bir şekilde kullanılması durumunda referans gösterilmesi zorunludur.

Bizi daha yakından takip etmek için:

LGBT ve Tercihler” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir